Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το μέλι.
- Υγειογνωσία
- Jan 20
- 6 min read

1.Το μέλι ως φυσική υπερτροφή.
Το μέλι είναι ένας φυσικός θησαυρός, γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες αξιολογούσαν το μέλι & τις ιδιότητές του ως ένα δώρο από τους θεούς, ενώ και ο Ιπποκράτης το ξεχώριζε για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το συνιστούσε ως φάρμακο σε διάφορες καταστάσεις. Εκτός από τους Έλληνες, και άλλοι πολιτισμοί όπως οι Αιγύπτιοι & οι Ινδοί το θεωρούσαν ένα πολύτιμο θεραπευτικό συστατικό.
Το μέλι είναι απόρροια φυσικών διαδικασιών και όταν είναι αγνό συγκαταλέγεται στις ημέρες μας στις σπάνιες υπερτροφές με τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες. Αγνό θεωρείται ένα μέλι που δε δέχθηκε καμία παρέμβαση από ανθρώπινο χέρι. Είναι αυτό, που παραδόθηκε στον καταναλωτή όπως ακριβώς παράχθηκε από τη μέλισσα.
Το ελληνικό μέλι ξεχωρίζει ανά τον κόσμο για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Το μέλι αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, τη δεξτρόζη και τη λεβουλόζη καθώς και μεταλλικά άλατα, φυσικά χρωστικά υλικά, ένζυμα, βιταμίνες και κόκκους γύρης.
Eκτός από άριστη φυσική γλυκαντική ουσία έχει και θεραπευτικές ιδιότητες στα έλκη στομάχου, την αϋπνία, τους πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις κα. Αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και συνεπώς τη μυϊκή δύναμη. Στα παιδιά βοηθά στην οστεοποίηση και σε εξωτερική χρήση έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Έχει ανακαλυφθεί ότι το μέλι ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Χάρη στα συστατικά του έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές & καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Το μέλι δρα επίσης ως πρεβιοτικό.
2. Τύποι μελιού.
Τα μέλια χωρίζονται κατά βάση σε 2 κατηγορίες:
A. Μέλι ανθέων (ανθόμελο): Το μέλι ανθέων παράγεται από τις μέλισσες που συλλέγουν το νέκταρ των λουλουδιών. Το μέλι ανθέων μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με βάση τα είδη των φυτών που η μέλισσα συλλέγει το νέκταρ.
B. Μέλι από μελιτώματα: Παράγεται από μέλισσες που συλλέγουν τις σακχαρώδεις εκκρίσεις των εντόμων που τρέφονται από διάφορα φυτικά είδη, κυρίως δέντρα.
Μονοποικιλιακό θεωρείται το μέλι που παράγεται κυρίως από το νέκταρ ενός μόνο είδους φυτών. Η παραγωγή αυτού του είδους μελιού συνήθως είναι δύσκολη, καθώς απαιτεί μεγάλο αριθμό ανθισμένων λουλουδιών από το ίδιο είδος φυτού σε μια συγκεκριμένη περιοχή (κατά προτίμηση απομονωμένη από άλλες ανθοφορίες).
3. Τρόπος παραγωγής του μελιού.
Το νέκταρ είναι ένα ζαχαρούχο υγρό που εκκρίνουν τα άνθη στο βάθος του άξονα. Οι μέλισσες το γλύφουν με τη γλώσσα τους, το μαζεύουν μέσα στον πρόλοβο τους, το μεταφέρουν στην κυψέλη, όπου άλλες μέλισσες το παίρνουν και το αποθηκεύουν στις κηρήθρες. Εκεί με την ζέστη και με το φτερούγισμα τον μελισσών χάνει την περισσή του υγρασία και με ένζυμα από το στομάχι τον μελισσών γίνεται αυτό που ονομάζουμε μέλι.
Με απλά λόγια, οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, το βάζουν στο δεύτερο στομάχι που διαθέτουν και στη συνέχεια το αποθέτουν στην κυψέλη τους για να το επεξεργαστούν.
Το μέλι μελιτωμάτων είναι ένας τύπος μελιού που παράγεται από τις μέλισσες που τρέφονται από τα μελιτώματα (μελιτώδη απεκκρίματα) αφίδων, λεπιδοπτέρων ή άλλων εντόμων. Ως μελίτωμα ορίζεται ο σακχαρούχος χυμός που παράγεται από έντομα με μυζητικού τύπου στοματικά μόρια προσαρμοσμένα στην μύζηση ρευστών τροφών. Τέτοια μέλια είναι αμιγώς το μέλι Πεύκου, το μέλι Δάσους, και το μέλι της Βελανιδιάς. Μερικές φορές χαρακτηρίζονται σαν μελιτώματα και το μέλια Βαμβακιού και της Καστανιάς.
(Το μέλι καστανιάς αποτελεί ειδική περίπτωση μελιού, διότι, αν και θεωρείται και ανθόμελο, έχει τα χαρακτηριστικά μελιού που παράγεται από μελιτώματα, καθώς παράγεται τόσο από το νέκταρ της καστανιάς όσο και από τις μελιτώδεις εκκρίσεις της αφίδας Myzocallis castanicola, η οποία εγκαθίσταται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων της καστανιάς. Έχει έντονη, ελαφρώς πικρή γεύση.
Το μέλι βαμβακιού από την άλλη, μπορεί επίσης να θεωρηθεί μονοποικιλιακό μέλι, συχνά είναι ένα μείγμα βαμβακιού και μελιτωμάτων. Έχει ήπια, γλυκιά χαρακτηριστική βουτυρώδη γεύση. Είναι πλούσιο σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και έχει πολύ υψηλή βακτηριοκτόνο δράση).
Μέλι βελανιδιάς: Παρασκευάζεται από τα μελιτώματα που εκκρίνουν κάποια είδη λεπιδοπτέρων στις βελανιδιές. Έχει σκούρο χρώμα και πολύπλοκη, στυφή και υπέροχη γεύση. Είναι πολύ δημοφιλές στην Ισπανία. Στην Ελλάδα, παράγεται κυρίως στις οροσειρές της Ροδόπης, στην Πίνδο, στο Πήλιο και την κεντρική Πελοπόννησο.
Πευκόμελο: Το μέλι από πεύκο, είναι ένας τύπος μελιού που παράγεται από μέλισσες που συλλέγουν μελίτωμα (σακχαρούχες εκκρίσεις) από ένα είδος έντομου που ονομάζεται Marchalina hellenica, το οποίο ζει σε αρκετά είδη πεύκων. Το μέλι αυτό έχει σκούρο χρώμα και πλούσια, ρητινώδη γεύση.
Έρευνες πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια απέδειξαν πως τα μέλια μελιτωμάτων όπως τα δασικά και της άγριας βελανιδιάς, αποτελούν τα πιο πλούσια διατροφικά μέλια στον κόσμο, πρώτα σε φαινόλες και σε αντιοξειδωτικά!

ΜΕΛΙ ΑΓΡΙΑΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΔΑΣΟΥΣ “AESTHLOS THERAFOODS”, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΕΛΙ!
Το μέλι άγριας βελανιδιάς από την AESTHLOS THERAFOODS αποτελεί ένα από τα κορυφαία μέλια στον κόσμο. Χωρίς ίχνη αντιβιοτικών ή φυτοφαρμάκων, και με τα ένζυμα της ιμβερτάσης και της διαστάσης σε νούμερα απλησίαστα, παραπέμπουν σε απόλυτες ποιότητες φυσικού και ανόθευτου μελιού!
Η ιμβερτάση και η διαστάση είναι δύο βασικά ένζυμα του φρέσκου και μη θερμικά επεξεργασμένου μελιού. Η δράση τους μειώνεται με το χρόνο, τη θερμική επεξεργασία και τη νοθεία. Ένα ποιοτικό μέλι για να θεωρηθεί άριστο πρέπει να έχει την ιμβερτάση >60 (στα μέλια του ΕΣΘΛΟΥ αγγίζει το 150!) και τη διαστάση >8 (στα μέλια του ΕΣΘΛΟΥ αγγίζει τα 20!).
Από την άλλη το HMF (ύδροξυ-μεθυλο-φουρφουράλη) που προκύπτει από την αποδόμηση των σακχάρων του μελιού αυξάνεται στα παλιά και θερμικά επεξεργασμένα μέλια. Ο κανονισμός ζητάει τιμές για τις premium ποικιλίες του μελιού <40 (ο ΕΣΘΛΟΣ βρίσκεται <10!).

Πλέον ένα απόλυτο φυσικό ελιξήριο και μία δυνατή ανοσοποιητική ασπίδα μπορεί εύκολα να βρεθεί μέσα στο σπίτι μας. Γιατί δεν έχει ΚΑΜΙΑ σημασία να βρίσκεται ένα απλό μέλι στο ράφι μας (που πιθανόν μας «τρώει» αντί να το τρώμε, γιατί είναι γεμάτο από φάρμακα και ζάχαρη). Σημασία έχει να βρίσκεται: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΕΛΙ με τις ασύλληπτες θεραπευτικές το ιδιότητες!
Το μέλι AESTHLOS THERAFOODS!
Οφέλη από την καθημερινή βρώση αγνού και ακατέργαστου μελιού:
1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως είναι το ασβέστιο, το χλώριο, το νάτριο & το κάλιο, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες όπως η B1, η C & η A παίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, ενώ τα ένζυμά του αποτελούν ασπίδα αντιμετώπισης και καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών. Η κατανάλωση μελιού συμβάλλει παράλληλα στη γρηγορότερη αποκατάσταση σε περιπτώσεις αναιμίας, χάρη στην περιεκτικότητά του σε σίδηρο. Ο σίδηρος, που περιέχει, είναι οργανικής προέλευσης και άρα απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά, το καθιστούν μία ασπίδα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν εξωγενείς παράγοντες.
2. Αποτελεί μία εξαιρετική φυσική πηγή ενέργειας.
Το μέλι περιέχει απλά ζάχαρα & υδατάνθρακες, που απορροφώνται αμέσως από τον οργανισμό. Αν, διανύεις μία δύσκολη περίοδο ή θες να ξεκινήσεις πάλι τη γυμναστική σου, τόνωσε φυσικά και γρήγορα τον οργανισμό σου με μία μεγάλη κουταλιά μέλι κάθε μέρα.
3. Θεωρείται ελιξίριο ομορφιάς.
Το μέλι έχει την ιδιότητα να απορροφά & να διατηρεί νερό στα μόριά του. Συνεπώς, αποτελεί εξαιρετική τροφή για το δέρμα, ειδικά όταν αυτό είναι ευαίσθητο, ξηρό ή αφυδατωμένο.
4. Ενισχύει το δέρμα και τα μαλλιά.
Αποτελεί ένα φυσικό, ήπιας μορφής, απολεπιστικό προϊόν. Λειαίνει το δέρμα & συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες. Χάρη στα μόρια των σακχάρων του, το μέλι έχει εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες, καθώς βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί την υγρασία του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαλακτικό μαλλιών, κατά της ψαλίδας και των φθαρμένων άκρων, χάρη στις μαλακτικές τους ιδιότητες.
5. Φροντίζει τα τραύματα.
Το μέλι έχει αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές & επουλωτικές ιδιότητες. Έτσι, συμβάλλει ενεργά στη φροντίδα εγκαυμάτων, εκδορών και άλλων τραυμάτων.
6. Συμβάλλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού.
Χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες, το μέλι μπορεί να εξαλείψει στομαχικά προβλήματα, καθώς ανταγωνίζεται τα βακτήρια & δρα επουλωτικά σε τυχούσες πληγές των βλεννογόνων. Φαίνεται πως καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα, με αποτέλεσμα να φροντίζει την υγεία του εντέρου. Μπορεί να ωφελήσει σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Χάρη στην κολλώδη υφή του, δημιουργεί ένα στρώμα στο βλεννογόνο που λειτουργεί προστατευτικά.
7. Αντιμετώπιση του πονόλαιμου & του βήχα.
Χάρη στις αντισηπτικές & μαλακτικές του ιδιότητες ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα, «μαλακώνοντας» το λαιμό.Συμβάλλει στη χαλάρωση & τον καλύτερο ύπνο. Φαίνεται ότι το μέλι συμβάλλει μέσω κάποιου μηχανισμού στην ενίσχυση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου και συνδέεται με μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες στον οργανισμό.
8. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του hangover.
Η περιεκτικότητα του μελιού σε φρουκτόζη, επιταχύνει το μεταβολισμό του αλκοόλ από τον οργανισμό. Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης, προλαμβάνει τη συμπίεση των αρτηριών και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρδιοπαθειών.
9. Φροντίζει τη στοματική υγιεινή & καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή.
Αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να παραμελήσουμε την καθημερινή φροντίδα της στοματικής κοιλότητας. Έρευνες έχουν δείξει όμως ότι το μέλι ωφελεί τη στοματική υγεία και έχει θετική επίδραση στην κακή αναπνοή.
Comments