top of page
Search

To μέλι ως ελιξίριο

Η φιλοσοφία των (συνειδητών) διατροφικών επιλογών μας δεν σχετίζεται απλώς με μια στάση ζωής, αλλά και με μια αντίληψη περί ισορροπίας και αρμονίας που έχει αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία. Αποτελεί εν τέλει και μια στάση ζωής: ό,τι μπαίνει, και ό,τι βγαίνει από το στόμα μας.


Η ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ

Ο Χείρων Κένταυρος στη νηστεία των σωμάτων συνιστούσε ισορροπία λόγου και σιωπής, με ταυτόχρονη ισορροπία γεύσεων (αλμυρή, ξινή, γλυκιά πικρή). Κι ο Ιπποκράτης ήταν ίσως ο πρώτος που όρισε αυτή τη σχέση αλληλεπίδρασης στον υπόλοιπο κόσμο ως εξής: «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι η ισομερής κατανομή και η ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (=ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του ζεστού, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια δηλ. την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη».

Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων του Ιπποκράτη αλλά και των Πυθαγορείων που στηρίχτηκαν στο νόμο της αναλογικότητας. Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες, η διατροφή μπορεί να θεραπεύσει τις περισσότερες ασθένειες, αρκεί όπως είχε πει κι ο Ιπποκράτης τον 4ο αι. π.Χ., “το φάρμακο να είναι η τροφή σου και η τροφή να είναι το φάρμακό σου”.

2.500 χρόνια μετά, επιστήμονες αρχίζουν να αναγνωρίζουν πως αυτός ο αρχαίος γιατρός και φιλόσοφος από την Κω είχε δίκιο. Πράγματι, η τροφή, ειδικά αυτή που παράγεται στον τόπο διαμονής, διαθέτει εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες. Κάθε φρούτο και λαχανικό έχει ένα ιδιαίτερο σχήμα που θυμίζει και κάποιο όργανο του σώματος. Αυτό το σχήμα παραπέμπει στο όργανο που ωφελείται από αυτή την τροφή (οι αποκαλούμενες και ενσωματώσεις κατά φύση στην αρχαία τέχνη της αλχημείας).

Έτσι το καρύδι μοιάζει στον ανθρώπινο εγκέφαλο, τα κόκκινα φασόλια στα νεφρά, η τομή του καρότου με την ίριδα του ματιού, το σέλινο με τα οστά, το αβοκάντο με τη μήτρα και τον τράχηλο της γυναίκας, τα σύκα με τους όρχεις, η τομή του μανιταριού με το αυτί, τα σταφύλια με τις κυψελίδες, οι γλυκοπατάτες με το πάγκρεας, η πιπερόριζα με το στομάχι κλπ. Το εντυπωσιακό είναι πως έχει πλέον αποδειχτεί η ωφέλεια των τροφών αυτών για τα συγκεκριμένα όργανα.

Ωστόσο σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε ενδελεχώς για το μέλι και τις μαγικές του ιδιότητες που το κατατάσσουν σε μια πραγματικά σούπερ τροφή, η οποία είθισται να χρησιμοποιείται ως βάση κατασκευής ελιξηρίων!ΤΟ ΜΕΛΙ

Οι Πυθαγόρειοι το θεωρούσαν ελιξήριο μακροζωίας και ευημερίας. Το έπιναν συνήθως διαλυμένο μέσα σε χλιαρό νερό (μία κουταλιά του γλυκού σ’ ένα φλιτζάνι νερό). Και αρκετές φορές το διέλυαν επάνω σε σκέτο ψωμί, όταν αυτό ήθελαν να αποτελέσει το μεσημεριανό τους γεύμα.

Οι αρχαίοι σαμάνοι θεραπευτές δεν δυσκολεύτηκαν να βρουν αρκετές αλχημιστικές συνταγές προς θεραπεία πολλών νοσημάτων με βάση το μέλι. Μία από αυτές τις συνταγές αντιστοιχούσε στην "διατροφική πλεκτάνη" του μελιού, όταν αυτό αναμιγνύετε με τη σκόνη της κανέλας. Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποιες από τις εφαρμογές της ανωτέρω αλχημείας μελετημένες από τη σύγχρονη επιστήμη, με την υποσημείωση ότι χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των συστατικών: το μέλι θα πρέπει να είναι καθαρό και ει δυνατόν βιολογικό, και η κανέλα να είναι Κεϋλάνης και όχι Cassia.


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σαν "Υγειογνωσία" προτείνουμε για όλες τις συνταγές που θα ακολουθήσουν, αλλά και για τη καθημερινή διατροφή μας, ενδεχομένως το καλύτερο μέλι στον κόσμο, ένα μέλι που σύντομα (την Άνοιξη) θα ανοίξει τα φτερά του και στο εξωτερικό. Πρώτο σε αντιοξειδωτικά και φαινόλες: το μέλι της άγριας βελανιδιάς από την AESTHLOS THERAFOODS.Σχετικά με την κανέλα: πριν γίνει η επιλογή της θα πρέπει να μάθουμε λίγα πράγματα για αυτήν και τη διαφορά της με την Κασσία.

Κανέλα ονομάζεται ο αρωματικός φλοιός του τροπικού φυτού cinnamomum (κινάμωμο). Παλιά την λέγανε σιναμική ή σιναμό. Η γνήσια και ποιοτικά καλύτερη κανέλα ανήκει στην Κεϋλάνη (cinnamomum zeylanicum, cannela Ceylon, cannele ecores).Το δέντρο αυτό ευδοκιμεί στην Κεϋλάνη, στις Ανατολικές Ινδίες, στις Αντίλες, την Ιάβα και τη Μαδαγασκάρη. Αυτή είναι η κανέλα που χρησιμοποιείται από τη φαρμακευτική. Γνωστή επίσης είναι και η κανέλα της Κίνας (cinnamon Sinese, cinammomum Cassia, Cannele de China), η οποία προέρχεται από την κασσία, αλλά είναι ποιοτικά κατώτερη. Υπάρχουν βέβαια και άλλα δέντρα των οποίων οι φλοιοί είναι γνωστοί ως κανέλα και οι οποίοι έχουν παρόμοιο άρωμα με την αυθεντική κανέλα, όπως η λευκή κανέλα ή ψευτοκανέλα (canella alba), η οποία προέρχεται από το δέντρο canella alba των Αντιλών αλλά και η κανέλα του

Μαλαμπάρ.


Τι είναι η κουμαρίνη;

Η κουμαρίνη είναι ένα φυτοχημικό με γεύση ανάλογη της βανίλιας και γλυκιά μυρωδιά κάπως σαν φρεσκοκομμένο γρασίδι. Δυστυχώς η κουμαρίνη είναι τοξική σε υψηλές δόσεις στον άνθρωπο και προξενεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά.Η κουμαρίνη ως επί το πλείστον βρίσκεται στην κασσία, ενώ η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει αρκετά χαμηλότερες ποσότητες. Το πρόβλημα με την τριμμένη κανέλα που κυκλοφορεί, είναι ότι στην πλειοψηφία της είναι αναμεμιγμένη με κασσία και δεν είναι καθαρή γνήσια κανέλα. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα της κουμαρίνης στα διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιείται η κανέλα. Πριν λίγο καιρό, σε έρευνα που έγινε σε δείγματα κανέλας στην Ιταλία βρέθηκε ότι το 51% των δειγμάτων αποτελούταν από κασσία, ένα 10% πρέπει να ήταν μείγμα κασσίας με κανέλα Κεϋλάνης, και μόνο ένα 39% ήταν κανέλα Κεϋλάνης (Lungarini, 2008).

Ως εκ τούτου επιλέγουμε απαραιτήτως βιολογική πιστοποίηση στο προϊόν, ειδικά εάν πρόκειται για τριμμένη, ενώ στη μορφή του πούρου γίνεται πιο εύκολα η ταυτοποίηση, καθώς η κανέλα Κευλάνης είναι πολλά φύλλα μαζί που συμπυκνώνουν το "πούρο της", ενώ η Κασσία είναι ένα χοντρό φύλλο τυλιγμένο στο ανάλογο σχήμα.

ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΜΕΛΙΟΥ

Η σημερινή επιστήμη λέει ότι ακόμα κι αν το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει τους διαβητικούς ασθενείς. Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995 έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτεί με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:


Ασθένειες καρδιάς: Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, αλείψτε στο ψωμί και να το φάτε τακτικά για πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει τον ασθενή από καρδιακή προσβολή. Επίσης, όσοι είχαν ήδη μια

καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, διατηρείται μίλια μακριά από την επόμενη καρδιακή προσβολή. Η τακτική χρήση της παραπάνω διαδικασίας ανακουφίζει από την απώλεια της αναπνοής και ενισχύει την καρδιά να κτυπά. Στην Αμερική και τον Καναδά, διάφορες ιδιωτικές κλινικές έχουν θεραπεύσει επιτυχώς ασθενείς και έχουν διαπιστώσει ότι μεγαλώνοντας, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Μέλι και κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.

Αρθρίτιδα:

Οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και χρόνια αρθρίτιδα μπορεί να θεραπευτεί. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί έκαναν τη θεραπεία στους ασθενείς με ένα μίγμα μιας κουταλιάς της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί επεξεργασία, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο, και μέσα σε ένα μήνα ως επί το πλείστον όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν εξαιτίας της αρθρίτιδας, περπάτησαν απαλλαγμένοι από τον πόνο.


Μολύνσεις κύστεων: Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας κανέλα σε σκόνη και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην κύστη.


Χοληστερόλη: Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού σκόνη κανέλας αναμιγνύεται σε 450ml νερό, δίνοντάς το σε έναν ασθενή με χοληστερίνη, βρέθηκε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρθηκε για τους αρθριτικούς ασθενείς, εάν ληφθεί τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρθηκαν στην εν λόγω εφημερίδα, αγνό μέλι που λαμβάνεται με τροφή ανακουφίζει καθημερινά τη χοληστερόλη.


Κρυολογήματα: Εκείνοι που πάσχουν από συχνά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μία κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη την ημέρα για τρεις ημέρες. Αυτή η διαδικασία θα θεραπεύσει και τον πιο χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα, καθώς και την ιγμορίτιδα.


Στομαχική Διαταραχή: Μέλι που λαμβάνονται με σκόνη κανέλας θεραπεύει το πόνο στο στομάχι, αλλά και καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα τους.


Αέρια: Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, αποκαλύπτεται ότι αν το μέλι λαμβάνεται με λίγη κανέλα σε σκόνη, το στομάχι απαλλάσσεται από αέρια.

Ανοσοποιητικό σύστημα: Καθημερινή χρήση κανέλας σε σκόνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριακών andviral ασθενειών.


Δυσπεψία: Κανέλα σε σκόνη ανακατεμένη σε δύο κουταλιές της σούπας μέλι που λαμβάνεται πριν από το φαγητό ανακουφίζει από οξύτητα και χωνεύει ακόμη τα βαρύτερα φαγητά.


Μακροβιότητα: Τσάι με μέλι και κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά των γηρατειών. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουταλάκι κανέλα σε σκόνη και τρία φλιτζάνια νερό και τα βράζουμε όπως το τσάι. Πίνετε 1 / 4 φλιτζανιού, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Κρατά το δέρμα φρέσκο και απαλό και εμποδίζει τα γηρατειά. Η ζωή εκτείνεται ακόμη και άνω των 100 ετών.


Σπυράκια: Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλένουν το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.


Λοιμώξεις του δέρματος: Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχήνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.


Απώλεια βάρους: Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ πριν τον ύπνο, να πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.


Καρκίνος: Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα τρεις φορές την ημέρα.


Κόπωση: Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία. Ο Δρ Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μ.μ. όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.


Κακή αναπνοή: Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα.


Απώλεια ακοής: Καθημερινά πρωί και βράδυ μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται σε ίσα μέρη, αποκαθιστά τα προβλήματα της ακοής.Comments


bottom of page