top of page
Search

Αλόη, Ένας Αντιοξειδωτικός Γίγαντας

Η Αλόη (Aloe ή Aloë) είναι ένα γένος που περιλαμβάνει πάνω από 500 είδη ανθοφόρων, χυμωδών φυτών. Το ευρύτερα γνωστό είδος είναι η Αλόη η γνησία (Aloe vera) και ονομάζεται έτσι επειδή, αν και πιθανώς εξαφανισμένη από την άγρια φύση, καλλιεργείται ως η βασική πηγή της λεγόμενης "αληθινής Αλόης" για διαφόρων ειδών φαρμακευτικούς σκοπούς. Άλλα είδη, όπως η Αλόη η θηριώδης ή γρια (Aloe ferox), επίσης καλλιεργείται ή συλλέγεται από την άγρια φύση για παρόμοιες εφαρμογές. Οι δύο τους αποτελούν ένα δίδυμο υψηλής συμμαχίας, για όσα το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να καταφέρει από μόνο του.


Προασπιστές της υγείας και της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, «έμπειροι» μηχανοδηγοί αντιοξείδωσης των κυττάρων, δεν πρέπει να λείπουν ούτε και αυτοί από κανένα σπίτι. Θιασώτες της άγριας αλόης για χρόνια, ήρθε η σειρά μας να υποκλιθούμε σε ένα μεγάλο έργο γνήσιας αλόης: την κρητική αλόη EVIO!Στην αρχή, εντυπωσιαστήκαμε από τους ανθρώπους που κρύβονταν από πίσω της, μοιραία αργότερα το ίδιο συνέβη και από το έργο τους. Καθότι ο περιορισμός της αλοΐνης στην καλλιεργήσιμη Αλόη είναι από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την αξία της (ο IASC, θέτει ως όριο για τα πόσιμα σκευάσματα τα 10 ppm (parts per million), ενώ ο FDA θεωρεί ασφαλή για εξωτερική χρήση τα σκευάσματα με περιεκτικότατα σε ανθρακινόνες, έως 50 ppm) ο τρόπος παρασκευής και επεξεργασίας της, μαζί με την μέθοδο καλλιέργειας του φυτού, αποτελούν τους παράγοντες της διατροφικής αξίας του τελικού προϊόντος που φτάνει στα σπίτια μας. Στην EVIO, η μέθοδος καλλιέργειας είναι αποκλειστικά βιολογική, ενώ η επεξεργασία καθοριστική, σε ένα ιδιαίτερης δυσκολίας έργο που υποστηρίζεται μέσα από συνεχείς πειράματα και μετρήσεις.


Αυτό συμβαίνει γιατί δεν περιέχουν όλα τα φύλλα την ίδια ποσότητα αλοΐνης. Ένα νεαρό φύλλο (early flowering), περιέχει 100 μονάδες αλοΐνης, τη στιγμή που ένα ώριμο φύλλο μπορεί να περιέχει έως και 400 μονάδες. Οπότε οι εταιρείες καλούνται να αποφλοιώσουν και να πλύνουν σωστά το φύλλο και το τζελ, ώστε να ελαττώσουν την ποσότητα της αλοΐνης στο τελικό τους προϊόν, αναλόγως και των άλλων ξεχωριστών παραγόντων που τα διέπει. Η ηλικία του φύλλου δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποσόστωση ανθρακινονών είναι οι εποχιακές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις, οι τοπικές κλιματολογικές συνθήκες κ.ά. Έτσι, ένα ταλαιπωρημένο φύλλο από την παγωνιά του χειμώνα, έχει πολλαπλάσια ποσότητα αλοΐνης, από ένα μη ταλαιπωρημένο το καλοκαίρι, του ίδιου φυτού. Αυτό αποτυπώνεται και στον χρωματισμό του ζελέ. Σε ένα άριστα ποιοτικό φύλλο το τζελ είναι διαυγές σαν κρύσταλλο, ενώ σε ένα ταλαιπωρημένο φύλλο, το τζελ έχει από γκρι σκιά έως τελείως κόκκινο χρώμα. Αν εσείς χρησιμοποιείται φύλλα με μη διαυγή ζελέ, τότε η περιεκτικότητα αλοΐνης του τζελ που θα λάβετε, θα είναι τουλάχιστον 50ppm και αυξάνεται αναλογικά με την απόχρωσή του. Αν αποφλοιώσετε σωστά στο σπίτι σας ένα φύλλο που περιέχει άριστης ποιότητας τζελ, και το φάτε ή το χρησιμοποιήσετε κατευθείαν σε χυμό χωρίς πριν να το πλύνετε, τότε το ποσοστό της αλοΐνης που περιέχει το τζελ, ανέρχεται σε περίπου 35 ppm. Αν όμως το πλύνετε σχολαστικά, δηλαδή να παραμείνει σε λεκάνη με νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά και στη συνέχεια να ξεπλυθεί με άφθονο νερό, τότε το ποσοστό της αλοΐνης που περιέχει το τζελ, ανέρχεται σε περίπου 10 ppm!


ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΙΝΕΤΑΙ

Ως ημερήσια δοσολογία συνίσταται τα 40 - 80 ml . Η κάθε δόση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 ml ένα σφηνάκι), διότι δεν προλαβαίνει ο οργανισμός να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά, και η περίσσια ποσότητα αποβάλλεται. Έτσι προτείνεται η ημερήσια δοσολογία να παίρνεται σε δύο δόσεις , πρωί – απόγευμα.

Όλες οι δόσεις πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από το φαγητό. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε χρόνο στο στομάχι μας να αναβολίσει την αλόη σε απλά οργανικά στοιχεία και να διευκολυνθεί η απορρόφησή της από τον οργανισμό.

Έτσι η πρωινή δόση συνίσταται να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, 20 λεπτά νωρίτερα από την λήψη πρωινού. Προσπαθήστε η απογευματινή δόση να απέχει χρονικά, 2-3 ώρες πριν από τον ύπνο.


ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Άτομα με αλλεργία ή ευαισθησία στα φυτά της οικογένειας των λειριοειδών (Liliaceae). Σε αυτή ανήκουν το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το σπαράγγι. Άτομα με προβλήματα κοιλιακών πόνων και ιστορικό ειλεών. Ένα από τα συστατικά του φυτού, η αλοΐνη, σε υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει διάρροιες - εξαιτίας της καθαρτικής της δράσης.

Λόγω απουσίας έρευνας , δεν συνιστάται η λήψη της από γυναίκες σε φάση εγκυμοσύνης, θηλασμού, καθώς και σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Συνιστάται προσοχή σε άτομα με διαβήτη ή υπογλυκαιμία και σε άτομα που παίρνουν φάρμακα, βότανα ή συμπληρώματα που επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος. Η αλόη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πρέπει να παρακολουθούνται από γιατρό - φαρμακοποιό, και ενδέχεται να απαιτούνται προσαρμογές φαρμάκων.

Συνιστάται προσοχή σε άτομα με διαταραχές αιμορραγίας ή λήψη φαρμάκων που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Η αλόη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Μπορεί να χρειαστούν προσαρμογές δοσολογίας.

Συνιστάται προσοχή σε άτομα με καρδιακές παθήσεις ή ανωμαλίες ηλεκτρολυτών. Να χρησιμοποιείται προσεκτικά όταν λαμβάνεται από το στόμα ή χρησιμοποιείται ως καθαρτικό. Η αλόη μπορεί να ρίξει τα επίπεδα Καλίου στο αίμα και να προκαλέσει αρρυθμίες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΠΡΙΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ

Υπάρχουν πολλά προϊόντα Αλόης Βέρα σε όλο τον κόσμο, και μαζί με αυτά υπάρχει, ένας πραγματικός κίνδυνος για τους καταναλωτές, που πιστεύουν πως τα σκευάσματα Αλόης από μόνα τους μπορούν να κάνουν θαύματα, ανεξάρτητα από το ποιος τα κατασκευάζει, ποια διαδικασία σταθεροποίησης χρησιμοποιείται και ποια πρότυπα καθαρότητας πληρούνται.

Επειδή η Αλόη Βέρα είναι ένα φυσικό προϊόν και όχι φάρμακο, η παραγωγή και η διανομή της είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα.

Επιπλέον η αύξηση της δημοτικότητάς της ως προϊόν εναλλακτικής ιατρικής, ενθαρρύνει πολλές εταιρείες να παράγουν οτιδήποτε μπορεί να περιλαμβάνει στην ετικέτα «Aloe Vera».

Ως γενικός κανόνας , όπως ακριβώς συμβαίνει με τους χυμούς φρούτων, ως καταναλωτές, θα πρέπει να ψάχνετε για προϊόντα που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο «φρέσκο - στημένο».

Υπάρχουν τέσσερα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το κάνετε αυτό:

1. Αποφύγετε τα προϊόντα που υποβάλλουν την Αλόη Βέρα σε περιττές και καταστροφικές διεργασίες όπως : η θέρμανση, ο βρασμός, η ξήρανση με κατάψυξη κλπ. 2. Βεβαιωθείτε ότι η ετικέτα λέει ότι το προϊόν είναι χυμός ή ζελέ – επίσης βεβαιωθείτε πως το προϊόν είναι περιεκτικότητας σε Αλόη Βέρα άνω του 90%. 3. Ελέγξτε τα συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι η Αλόη Βέρα είναι το πρώτο συστατικό, και όχι τo νερό ή η ζάχαρη. 4. Εξετάστε το χρώμα και τη γεύση - θα πρέπει να είναι παρόμοιο με το φρέσκο χυμό ενός γκρέιπφρουτ (να περιέχει μικρά κομματάκια τζελ).


Κάθε ένα από αυτά τα βήματα περιγράφεται λεπτομερώς παρακάτω:


1. Αποφύγετε τα προϊόντα που υποβάλλουν την Αλόη Βέρα σε περιττές διεργασίες:

Διαδικασία επεξεργασίας ολόκληρου του φύλλου Αλόης Βέρα (Whole Leaf) (το εξωτερικό δέρμα του φύλλου είναι εξαιρετικά τοξικό. Το χρησιμοποιούν τα φυτά για φυσική άμυνα ενάντια στην κατανάλωσή τους στο φυσικό περιβάλλον. Εάν το προϊόν έχει πιεστεί για την εξαγωγή του τζελ, μέρη του εξωτερικού φλοιού αναπόφευκτα θα περιέλθουν εντός του τζελ. Εάν στη συνέχεια αυτό φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τα μέρη που είναι τοξικά, μαζί με αυτά θα αφαιρεθούν και κάποια θρεπτικά μέρη του πηκτώματος. Συμπέρασμα: Δεν συνιστάται - αναζητήστε προϊόντα που χρησιμοποιούν μόνο το εσωτερικό φύλλο


2. "Συμπυκνωμένη" Αλόη Βέρα και “ Double Strength” Για να επιτευχθεί αυτό, η Αλόη Βέρα πρέπει να βραστεί ή να στεγνώσει με κατάψυξη και στη συνέχεια να ανασυσταθεί με τη μισή ποσότητα νερού. Αυτό προκαλεί προβλήματα επειδή: ο βρασμός ή η ξήρανσή της με κατάψυξη, προκαλεί απώλεια μεγάλου μέρους των «διατροφικών της πλεονεκτημάτων, και καθίσταται λιγότερο αποτελεσματική, η φυσική περιεκτικότητα του τζελ σε νερό, αποτελεί μέρος αυτού που το καθιστά τόσο αποτελεσματικό, διότι το νερό αυτό απαιτείται για να βοηθήσει τα θρεπτικά στοιχεία να απορροφηθούν από τον πεπτικό σωλήνα. Για παράδειγμα, συγκρίνετε τον «Χυμό πορτοκαλιού από συμπύκνωμα» με το «φρέσκο χυμό» . Όσο περισσότερες είναι οι διαδικασίες επεξεργασίας, τόσο λιγότερο κάλο είναι για το τελικό προϊόν. Συμπέρασμα: Δεν συνιστάται - αναζητήστε κάτι πιο φυσικό


3. Δισκία και κάψουλες ή αλόη βέρα σε σκόνη Για να επιτευχθεί αυτό, η αλόη βέρα πρέπει να βραστεί ή να στεγνώσει με κατάψυξη. Αυτό προκαλεί προβλήματα επειδή όπως προείπαμε, ο βρασμός ή η ξήρανσή της με κατάψυξη, προκαλεί απώλεια μεγάλου μέρους των «διατροφικών του πλεονεκτημάτων, ενώ η φυσική περιεκτικότητα σε νερό την καθιστά εύκολα απορροφήσιμη από τον πεπτικό σωλήνα Ένα από τα πολλά οφέλη της Αλόης Βέρα σε υγρή μορφή, είναι ότι καθαρίζει το πεπτικό σύστημα έτσι ώστε να μπορούν να απορροφηθούν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι πολύ πιθανό τα δισκία, οι κάψουλες και τα χάπια να περάσουν μέσα από το σώμα χωρίς κανένα όφελος. Συμπέρασμα: Δεν συνιστάται - με πιθανή την εξαίρεση χρήσης για την διάμεση κυστίτιδα


4. "Αλόη Βέρα φιλτραρισμένη / ομογενοποιημένη" Οποιοδήποτε φιλτράρισμα της Αλόης Βέρα είναι πιθανό να απομακρύνει κάποια από τα θρεπτικά της μέρη και είναι ένα περιττό βήμα εάν το τζελ του φύλλου έχει εκχυλιστεί σωστά. Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές επιλέγουν να υγροποιήσουν πρώτα ολόκληρο το φύλλο και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να φιλτράρουν τις τοξίνες από την εξωτερική φλούδα. Το κάνουν είτε επειδή είναι φθηνότερο είτε γιατί, για λόγους μάρκετινγκ, θέλουν να αποκαλούν το προϊόν «ολόκληρο το φύλλο». Οι δύο συνηθέστεροι τύποι φιλτραρίσματος είναι το φιλτράρισμα με φίλτρα άνθρακα και η ομογενοποίηση. Το φιλτράρισμα με φίλτρα άνθρακα απομακρύνει ένζυμα, πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα, απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β12, φολικό οξύ, καροτένιο, μερικά λιπαρά οξέα και σικυλικά οξέα. Η ομογενοποίηση αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος των φυσικών καλών συστατικών του τζελ, καθώς αυτό αναγκάζεται , με χρήση υψηλής πίεσης, να περάσει μέσα από μικροσκοπικές οπές. Αυτό που αφαιρείται ποικίλλει ανάλογα με την ακριβή διαδικασία. Εφόσον δεν υπάρχει λόγος να φιλτράρετε ένα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, κατ΄επέκταση δεν υπάρχει κανένας λόγος για να φιλτράρετε και την Aloe Vera. Παρόλο που η λέξη 'φιλτράρισμα' μας δημιουργεί καλούς συνειρμούς, αυτός δεν είναι ένας από αυτούς. Συμπέρασμα: Δεν συνιστάται - δεν χρειάζεται να φιλτράρετε τζελ καλής ποιότητας


5. Βεβαιωθείτε ότι η ετικέτα λέει πως το προϊόν είναι χυμός ή ζελέ. Ελέγξτε ότι το προϊόν ονομάζεται «χυμός ή ζελέ» - πράγμα που σημαίνει ότι η περιεκτικότητά του σε Αλόη Βέρα είναι άνω του 95%. Προσοχή διότι ένα προϊόν που μπορεί να περιέχει λιγότερο από 10% Αλόη Βέρα, μπορεί να ονομάζεται «Aloe Vera Drink».


6. Ελέγξτε τα συστατικά του προϊόντος Υπάρχει ένα τέχνασμα από πλευράς ορισμένων κατασκευαστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη φράση : "φτιαγμένη με 100% Αλόη Βέρα ". Αυτό συχνά σημαίνει αρκετό νερό με 100% Aloe Vera !!!


7. Εξετάστε το χρώμα και τη γεύση του προϊόντος

"Αν το προϊόν που έχετε, μοιάζει με νερό και έχει γεύση σαν νερό, πιθανώς να είναι πόσιμο νερό ". Κάποια προϊόντα στην αγορά δεν απέχουν και πολύ από την παραπάνω πρόταση. Ένα προϊόν κορυφαίας ποιότητας θα πρέπει να έχει παρόμοια συνάφεια με αυτή του φρέσκου χυμού γκρέιπφρουτ, με κομμάτια, ίνες και όλα. Θα πρέπει επίσης να έχει μια ξεχωριστή, ισχυρή γεύση, την οποία, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν δυσάρεστη ή αποκρουστική για να την πιουν.


ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΑΛΟΗ

Την έχουν αποκαλέσει θαυματουργό φυτό, πηγή νεότητας, φυτό της αθανασίας, ελιξίριο, θεραπευτικό βότανο και πολλά ακόμη ονόματα που καθιστούν την αλόη ένα μυθικό φυτό και δικαιώνουν αυτούς που τη χαρακτηρίζουν ως «ένα φαρμακείο μέσα σ΄ ένα φυτό».

Στα συστατικά της αλόης βρίσκονται μεταξύ

άλλων:

• Βιταμίνες και Μεταλλικά Στοιχεία

Η Aloe Vera Gel περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α(β- καροτένη), C και Ε, καθώς και Β1, Β2, Β6, Β12, φολικό οξύ και νιασίνη και χολίνη. Το ανθρώπινο σώμα δεν δύναται να αποθηκεύει ορισμένες από αυτές . Η ημερήσια λήψη τζελ συμπληρώνει τις όποιες ελλείψεις. Ακόμα περιέχει, χρώμιο, χαλκό, σελήνιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρο, που φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων των ενζύμων σε διάφορους μεταβολισμούς και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

• Παρέχει στον οργανισμό Αμινοξέα

Περιέχει 20 από τα 22 αμινοξέα τα οποία χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και 7 από τα 8 απαραίτητα αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει το σώμα μόνο του. • 8 ένζυμα, από τα οποία ένα, η βραδυκινάση, βοηθάει σε περιπτώσεις εκτεταμένης φλεγμονής στο δέρμα και τα άλλα 7 στη διάσπαση σακχάρων και λιπών • Λιπαρά οξέα: 4 φυτικά στεροειδή (π.χ. χοληστερόλη) που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, αντισηπτικές και αναλγητικές ιδιότητες • Ορμόνες με αντιφλεγμονώδη δράση για επούλωση πληγών • Σαλικιλικό οξύ: αντιφλεγμονώδεις δράσεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες • Σάκχαρα: μονο- και πολύ- σακχαρίτες με αντι-αλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

• Ανθρακινόνες: 12 φαινολικές ενώσεις ως καθαρτικά, αλοϊνη και ημοδίνη που λειτουργούν ως αναλγητικά, αντιβιοτικά και αντιικά (στις συνιστώμενες αναλογίες) • Σαπωνίνες με καθαριστικές και αντισηπτικές ιδιότητες • Λιγνίνη, μια αδρανή ουσία που ενισχύει τη διεισδυτική δράση των άλλων συστατικών


ΟΦΕΛΗ:

• Προσφέρει φυσική υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα • Βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. • Βελτιώνει την κανονικότητα του εντέρου και βοηθά στην αύξηση απορρόφησης των πρωτεϊνών, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα εχθρικά βακτήρια. • Επιπλέον δρα προς την ανακούφιση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως είναι ο πόνος στο στομάχι και η δυσκοιλιότητα και βοηθάει σε πολλά είδη πεπτικών διαταραχών. • Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και ρυθμίζει το βάρος. • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ,χωρίς παρενέργειες. Περιέχει12 φυσικές ουσίες οι οποίες αναστέλλουν τις φλεγμονές. Στο τζελ της αλόης έχουν ανιχνευτεί μικρά επίπεδα του ακετυλοσαλυκιλικού οξέος, τη δραστική ουσία της ασπιρίνης με αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. • Έχει επουλωτική δράση και αναπλάθει τον ιστό . Προσθέτει μια πλούσια γκάμα δομικών υλικών για την παραγωγή και τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Το δέρμα αναπληρώνεται κάθε 21 έως 28 ημέρες. Χρησιμοποιώντας τα δομικά στοιχεία της Aloe Vera, το δέρμα μπορεί να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της γήρανσης. • Ανακουφίζει από τους πόνους αρθρώσεων, ερεθισμούς του δέρματος, ακμή, τσιμπήματα εντόμων. • Συμβάλλει στην στοματική υγιεινή.

Comments


bottom of page