top of page
Search

Mumijo ή αλλιώς το δάκρυ του γίγαντα

Το δάκρυ του γίγαντα, ο ιδρώτας του βράχου, το αίμα του βουνού,

ή αλλιώς…Mumijo: μία ιστορία 3000 ετών!


Όταν πριν από καιρό ένας καλός φίλος μας επισκέφτηκε το μαγαζί, και μας μίλησε για το mumijo, δυσκολευτήκαμε να θυμηθούμε ότι το έχουμε δοκιμάσει πριν από πολλά - πολλά χρόνια, ως shilajit! Ένα προϊόν που μας είχε συστήσει τότε ένας καυκάσιος συνοδοιπόρος μας στις πολεμικές τέχνες, ένα παράξενο φυσικό προϊόν που μας είχε εντυπωσιάσει όσο ελάχιστα διατροφικά συμπληρώματα, και όχι μόνο λόγω της ηλικίας του (η μέση ηλικία του mumijo, όπως προσδιορίστηκε και από τους επιστήμονες, ανέρχεται σε 700-900 χρόνια)!ΙΣΤΟΡΙΑ


Ψηλά στα βουνά «κλαίνε» οι πέτρινοι γίγαντες, τα «δάκρυά» τους πήζουν, δημιουργώντας το ιαματικό βάλσαμο - φάρμακο για όλες τις παθήσεις. Σπάνια κάποιος βρίσκει το δάκρυ του «γίγαντα», αλλά αυτός που θα το βρει γίνεται ο υγιέστερος και δυνατότερος άνθρωπος στον κόσμο (γνωμικό από αρχαίο θρύλο, σχετικό με το μούμιο).


Το Mumijo («προφυλάσσει το σώμα») είναι γνωστό στην ανθρωπότητα ως φάρμακο για περισσότερο από 3000 χρόνια. Από τη Ρωσία «φυγαδευόταν» στην Κίνα, στην αρχή για καθαρά θεραπευτικούς σκοπούς, όμως αργότερα, οι γνώστες των πολεμικών τεχνών το χρησιμοποιούσαν και για την απόλυτη αξιοποίηση των σωματικών και των πνευματικών ικανοτήτων τους. Κυριολεκτικά το μετρούσαν σαν χρυσάφι και πέρα των θεραπευτικών του ιδιοτήτων, είχαν βρει μια σειρά από «ασύμμετρους τρόπους» για να το χρησιμοποιούν προς χάριν ανάπτυξης και των υπερφυσικών δυνατοτήτων του ανθρώπου. Υπάρχουν πολλές τοπικές ιστορίες και θρύλοι για την προέλευση, τη χρήση και τις ιδιότητές του, συχνά εξωφρενικά υπερβολικές!


Ωστόσο αργότερα αποδείχτηκε και κλινικά ότι: συμβάλλει στην αύξηση της αντοχής του οργανισμού ως προς τους δυσμενείς παράγοντες του περιβάλλοντος, είναι αντιφλεγμονώδες και βακτηριοκτόνο, έχει χολαγωγική δράση, τονώνει ορισμένες λειτουργίες του ανοσοποιητικού και αιμοποιητικού συστήματος, βοηθά στην βελτίωση του μεταβολισμού και τονώνει τις διεργασίες αναζωογόνησης του οργανισμού.


Θεωρείται, ότι το μυστηριώδες, μυθικό, καθολικό σκεύασμα mumijo ως προς την ισχύ δράσης, υπερβαίνει ακόμη και τη φημισμένη "ρίζα της ζωής" - το τζίνσενγκ.

ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ


Η οροσειρά Αλτάι απ΄ όπου εξορύσσεται κυρίως το Μούμιο βρίσκεται στην Ανατολική-Κεντρική Ασία, στο σημείο όπου συναντώνται η Ρωσία, η Κίνα, η Μογγολία και το Καζακστάν. Στις Μογγολικές γλώσσες το όνομα Αλτάι, σημαίνει «Χρυσό Βουνό». Τα σιβηρικά Αλτάι είναι η βορειότερη περιοχή των όρεων (2860-3000 μέτρα υψόμετρο), που επηρεάζεται από την τεκτονική σύγκρουση της ινδικής υποηπείρου στην Ασία. Μεγάλα συστήματα γεωλογικών ρηγμάτων διατρέχουν την περιοχή, μάλιστα ορισμένα από αυτά είναι τεκτονικά ενεργά. Στα αρχαία σπήλαια της περιοχής, ανάμεσα στα σκοτεινά βράχια εξορύσσεται το μούμιο, ένα οργανικό αλκαλικό συμπλήρωμα, άγριας συγκομιδής (που αποτελείται από «μουμιοποιημένα περιττώματα» διάφορων τρωκτικών και νυχτερίδων, τα οποία προστατεύουν ένα αναπάντεχα υπέροχο περιεχόμενο: μια πρόσμειξη σπάνιων βιονεργών ουσιών της φύσης).


Η οροσειρά αυτή είναι μοναδική στον κόσμο, εξαιτίας της μεγάλης ποικιλομορφίας της οργανικής ύλης, που σχηματίζεται κι ευδοκιμεί λόγω των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών θερμοκρασίας, υγρασίας και τοu ηλιακού φωτός.


Η ποικιλομορφία των φυτικών υλικών της περιοχής προκαλεί μια μοναδική μεταβλητότητα των ζώων που κατοικούν εκεί, τέτοια ώστε, άγρια ζώα από αυτή την περιοχή να διαφέρουν βιολογικώς από άλλα μέρη του κόσμου!


Η γεωλογική πίεση κατά τους αιώνες, βοήθησε στην αφθονία του οργανικού υλικού για να είναι βιο-διαθέσιμο για κατανάλωση από τον άνθρωπο στο πέρασμα των χρόνων. Πάνω από αιώνες, μέσα από γεωλογικές πιέσεις, το Mumio συγχωνεύει ένα μεγάλο πλήθος βιοενεργών μικροοργανισμών που παραμένει βιοδραστικό, ακόμη και μετά την συγκομιδή. Το φουλβικο οξύ έχει την ικανότητα να παραμένει βιολογικά ενεργό για πάνω από 1000 χρόνια!


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ


Ο κατάλογος ενδείξεων για τη χρήση του Mumijo ήταν τόσο εκτεταμένος που επέτρεπε να του αποδίδουν σχεδόν θαυματουργές ιδιότητες. Οι αποτελεσματικές βοηθητικές του ιδιότητες αναφέρονται κατά κόρον στην αρχαία λογοτεχνία της Ανατολής. Περισσότερα από 70 ιατρικά συγγράμματα και πραγματείες περιέχουν πλουσιότατο υλικό σχετικά με την ευρεία χρήση από τους αρχαίους γιατρούς του mumijo ως μέσου που ενισχύει τις διεργασίες αναγέννησης σε διάφορους ιστούς του οργανισμού, ως αντιφλεγμονώδους, αντιτοξικού μέσου, ως σκευάσματος γενικής ενδυνάμωσης και επίσης ως μέσου που αποκαθιστά τη μειωμένη λειτουργία των περιφερικών νευρικών στελεχών και των αναλυτικών κέντρων του εγκεφάλου. Αναφορές για το Mumijo απαντώνται ακόμα και στα έργα του Αριστοτέλη.


Στα αρχαία χειρόγραφα που έφθασαν μέχρι τις ημέρες μας γραμμένα σε διάφορες γλώσσες, βεβαιώνεται με εκπληκτική ομοθυμία, ότι το Mumijo θεραπεύει τις παθήσεις του στομάχου, των εντέρων και των νεφρών, τη φυματίωση και το άσθμα, τη λέπρα, την παράλυση και τις φλεγμονές, τις παθήσεις της καρδιάς και των οφθαλμών. Βοηθάει σε δηλητηριάσεις από δηλητήρια φυτικής, ζωικής και ανόργανης προέλευσης, στον σακχαρώδη διαβήτη, σε τραύματα, έλκη, εγκαύματα, δοθιήνες (καλόγερους), στην «ελεφαντίαση των άκρων», στο τραύλισμα, απορροφά τους όγκους και με ιδιαίτερα θαυματουργό τρόπο επιδρά στη συγκόλληση των οστών σε κατάγματα. Θεωρείτο, ότι το Mumijo όχι μόνο θεραπεύει τις ασθένειες, αλλά επιδρά θετικά και στην ψυχική κατάσταση του ανθρώπου!


Μια αρχαία ανατολίτικη παροιμία λέει: «Μόνο το Mumijo σώζει από τον θάνατο».


Αυξάνει την ανοσοποίηση, μειώνει τη μυϊκή κόπωση, ενισχύει τη μνήμη και αυξάνει τις διανοητικές ικανότητες, ομαλοποιεί τη λειτουργία του οργανισμού - τα εξωτερικά και εσωτερικά του όργανα. Για το λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες μεθόδους, για το AIDS. Έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα σε παθήσεις των ουροφόρων οδών και στη βοήθεια της κυστίτιδας. Το mumijo τέλος είναι ένα από τα ισχυρότερα θεραπευτικά μέσα για τις αλλεργίες, ενώ ενεργοποιεί το μεταβολισμό των ανόργανων συστατικών στον οργανισμό. Αυξάνει την περιεκτικότητα του αίματος σε άλατα ασβεστίου, καλίου και φωσφόρου, σημαντικών δομικών υλικών που περιλαμβάνονται στη σύσταση των οστών. Με την επίδρασή του αυξάνεται και η ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα και η περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη τροφοδοσία με αίμα των προσβεβλημένων ιστών και έχει διεγερτική επίδραση σε όλο τον οργανισμό. Το mumijo καταστρέφει τις ρευματικές διεργασίες, διανοίγει αποφράξεις, εξαφανίζει τις διαταραχές του μεταβολισμού νερού-αλάτων, ενισχύει τη δραστηριότητα των γεννητικών αδένων.


Ωστόσο, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία και ως ενεργοποιητής της αναγέννησης του οστικού ιστού και ως αντισηπτικό. Ειδικά πειράματα έδειξαν, ότι το mumijo εξαλείφει τις ισταμινικές διαταραχές διαπερατότητας των τριχοειδών αγγείων. Είναι ωφέλιμο σε παθήσεις του ωτός, των ούλων, του ήπατος, της καρδιάς, έχει ευνοϊκή επίδραση σε σειρά σημαντικών δεικτών της δραστηριότητας του οργανισμού: στην επιβίωση και στην αύξηση της μέσης διάρκειας ζωής. Είναι σκόπιμη η συμπερίληψη της λήψης mumijo στο γενικό σύνολο μέτρων, που λαμβάνονται για τη βοήθεια της οξείας μορφής της οφειλόμενης σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες νόσου (καρκίνος του αίματος).


Η εντριβή στο δέρμα με mumijo έχει ουσιαστικά αποτέλεσμα σε παθήσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος, σε ριζίτιδες, νευροδερματίτιδες, νευραλγίες του προσωπικού και τριδύμου νεύρου.Το mumijo συνιστάται για παθήσεις που σχετίζονται με διαταραχή της λειτουργίας της γαστρεντερικής οδού (έλκος στομάχου, έλκος δωδεκαδάκτυλου, γαστρίτιδα).


Η λήψη mumijo από του στόματος επιδρά τόσο άμεσα στον οισοφάγο και στα τοιχώματα του στομάχου, όσο και σε ολόκληρο τον οργανισμό - ως γενικό δυναμωτικό, που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και τις διαδικασίες αναγέννησης.


Η χρήση του mumijo σε μέτριες δόσεις δεν έχει αντενδείξεις και δρα στον ανθρώπινο οργανισμό ως γενικό δυναμωτικό, συμβάλλει στην αύξηση και στην αποκατάσταση της απολεσθείσας ενέργειας. Έχει επίσης διεγερτική δράση και σε κυτταρικό επίπεδο, με αποτέλεσμα εντατική διαίρεση, αύξηση της ποσότητας των κυττάρων, ενίσχυση του μεταβολισμού των νουκλεϊκών οξέων και του ολικού λευκώματος. Για το λόγο αυτό το mumijo έχει ευνοϊκή επίδραση στην αποκατάσταση της σύστασης του περιφερικού αίματος, του μυελού των οστών, του σπλήνα. Κλινικές-ακτινολογικές και μικροβιολογικές αναλύσεις έδειξαν, ότι σε σύνθετη θεραπεία ασθενών το mumijo είναι αρκετά αποτελεσματικό μέσο, που συμβάλλει στην ταχεία εξάλειψη των βασικών συμπτωμάτων της πάθησης, την εξάλειψη των τοπικών φλεγμονωδών αντιδράσεων, στη βελτίωση της γενικής κατάστασης και της υγείας των ασθενών.


Το σκεύασμα βελτιώνει τους ηλεκτροκαρδιογραφικούς δείκτες και τη γενική κατάσταση, διεγείρει τη λειτουργία του καρδιακού μυός. Δεν παρατηρήθηκαν αλλεργικές αντιδράσεις και περιπτώσεις αναφυλακτικού σοκ. Πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι κατά τη λήψη mumijo δεν συνιστάται η λήψη αλκοόλ.


Η σωστή και τακτική χρήση το mumijo μπορεί να εξασφαλίσει στον οργανισμό τις περισσότερες απαραίτητες βιταμίνες και μεγάλη ποικιλία μικροστοιχείων, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο καταστάσεων ανοσοανεπάρκειας, πράγμα που συμβάλλει στη σφριγηλότητα, στην καλή υγεία και στην ενεργή μακροημέρευση. Το προϊόν αυτό μπορεί να συστηθεί όχι μόνο κατά την περίοδο αποκατάστασης μετά από εγχείρηση, ηπατίτιδες, καρδιαγγειακές νόσους (έμφραγμα, προσβολή), αλλά και σε υγιείς ανθρώπους.


ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ (ΓΕΥΣΗ/ΟΣΜΗ)


Το Μούμιο συλλέγεται και καθαρίζεται επισταμένα, για να μας δώσει το τελικό προς βρώση και κατανάλωση προϊόν. Η γκάμα των χρωμάτων ποικίλλει από κιτρινωπό καφέ έως κατάμαυρο αναλόγως της σύνθεσης. Σύμφωνα με τους αρχαίους, το υψηλότερης ποιότητας Mumijo είναι η στιλπνή και μαλακή πάστα μαύρου χρώματος. Η μυρωδιά της μοιάζει με αυτή του πετρελαίου, αλλά έχει την δική της ιδιαίτερη οσμή. Για να μην την αντιλαμβάνεστε σε περίπτωση που σας ενοχλεί, μπορείτε να βάλετε το Mumijo σε λιωμένο βούτυρο, ή να το πιείτε μαζί με τσάι (εάν χρησιμοποιηθεί ως κρέμα, συνιστάται να αλείψετε τα χέρια σας με βρασμένο λάδι για να μην κολλήσει σε αυτά).


Το διάλυμα του Mumijo έχει ελαφρά πικρή γεύση και στο αισθητό «μπουκέτο» οσμών διακρίνονται στυφά τα αρώματα του μελιού και της σοκολάτας. Πάντα εκτιμούσαν το βάρος του Mumijo σε χρυσό και οι αλχημιστές θεωρούσαν ότι ήταν το σημαντικότερο στοιχείο του «ελιξιρίου της αθανασίας».


ΣΥΣΤΑΣΗ


Η σύστασή του είναι περίπλοκη, η χημεία υπολογίζει ότι σε αυτό υπάρχουν 20 έως 30 μικροστοιχεία. Αποτελεί έναν σύνθετο ως προς τη χημική του δομή σχηματισμό, ο οποίος περιέχει ομάδες βιολογικών ουσιών: μικρο- και μακρο-ιχνοστοιχεία, λευκώματα, αμινοξέα, οργανικά οξέα και λιποοξέα, φωσφολιπίδια, βιταμίνες, κηροειδείς και ρητινοειδείς ουσίες, κόμμι ατμίζοντα και άλλα οξέα. Κάθε συστατικό του μπορεί να επιδράσει στις αντίστοιχες διεργασίες του οργανισμού και να επιτύχει την αναζωογόνηση των διαφόρων ιστών. Τα μικροϊχνοστοιχεία έχουν ουσιαστική δράση στο μεταβολισμό των λευκωμάτων, υδατανθράκων, λιπών και μετάλλων, στις οξειδοαναγωγικές διεργασίες και στην αναζωογόνηση. Το Μumijo έχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικής δράσης: συμβάλει στην αύξηση της αντοχής του οργανισμού ως προς τους δυσμενείς παράγοντες του περιβάλλοντος, είναι αντιφλεγμονώδες και βακτηριοκτόνο, έχει χολαγωγική δράση, τονώνει ορισμένες λειτουργίες του ανοσοποιητικού και αιμοποιητικού συστήματος, συμβάλει στην βελτίωση του μεταβολισμού και τονώνει τις διεργασίες αναζωογόνησης του οργανισμού.


Οι ιαματικές ιδιότητες του καθορίζονται από τη σύστασή του, στην οποία περιέχονται βιολογικά δραστικά στοιχεία, τα οποία διαστέλλουν τα αγγεία. Αυτό είναι σημαντικό για την θεραπεία ασθενειών που προκαλούν στένωση των αγγείων, όπως η υπέρταση, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι πονοκέφαλοι και μερικές παθήσεις που σχετίζονται με την διαταραχή του μεταβολισμού. Στη σύσταση του Mumijo οι επιστήμονες βρήκαν μύκητες, παρόμοιους με την πενικιλίνη, χάριν των οποίων το Mumijo έχει βακτηριοκτόνες ιδιότητες και είναι αξιόπιστο μέσο για την θεραπεία μερικών λοιμωδών νόσων: δυσεντερία, αμυγδαλίτιδα, φυματίωση των οστών, μυκητιασικές νόσοι και μερικά είδη εκζέματος.


Λόγω της ύπαρξης βιολογικού ενεργοποιητή και μεγάλου αριθμού μικροστοιχείων, το Mumijo επιταχύνει την αναγέννηση των ιστών και χρησιμοποιείται για την θεραπεία πολλών παθήσεων. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Mumijo δεν έχει τοξική δράση στον οργανισμό.


ΧΡΗΣΗ - ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ


Ανάλογα με την πάθηση, το Mumijo χρησιμοποιείται εσωτερικά σε μορφή διαλύματος, αλλά και εξωτερικά σε μορφή αλοιφών, επιθεμάτων, υγρών επιθεμάτων. Μεγάλη σημασία έχει ο χρόνος λήψης του φαρμάκου. Συνιστάται η λήψη του Mumijo νωρίς το πρωί, μόλις ξυπνήσετε ή τη νύκτα, 3 ώρες μετά το δείπνο. Μετά την λήψη είναι καλό να παραμείνετε ακόμη 30-40 λεπτά στο κρεβάτι.


Οδηγίες χρήσης: Όταν το Mumijo λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, η μέγιστη δόση για τους ενηλίκους είναι 0,5 γραμμάρια, για τα παιδιά 0,3 γραμμάρια.


Πιο αναλυτικά προτείνονται οι ακόλουθες δόσεις για την πάστα:


ενήλικοι 0,2 γραμμάρια

παιδιά ηλικίας από 3 μηνών έως 1 έτους 0,001-0,002 gr,

από 1 έτους έως 9 ετών 0,05 gr,

από 9 έως 14 ετών 0,1 gr.


Για τις ταμπλέτες συνίσταται: για τους ενήλικους, 1-2 ταμπλέτες την ημέρα (στη διάρκεια του γεύματος υπό συνθήκες σύγχρονου δυτικού βίου).

Διάρκεια λήψης - 1 μήνας.


Αντενδείξεις: Δυσανεξεία σε συμπληρώματα διατροφής με βιολογική δράση, εγκυμοσύνη, θηλασμός, ουρολιθίαση.

Προ της χρήσης συνιστάται η συμβουλή γιατρού.


Φυλάσσεται σε ξηρό μέρος, μακριά από το ηλιακό φώς, σε θερμοκρασία δωματίου. Τα συμπληρώματα διατροφής με βιολογική δράση δεν είναι φάρμακα.

ΑΡΙΘ. ΓΝΩΣΤ. 81531/2008 ΕΟΦ

Comments


bottom of page