top of page
Search

O Επικίνδυνος Μύθος της Δίαιτας

Το σώμα δεν μετατρέπει τις θερμίδες σε λίπος μόνο για την αποθήκευση της διαθέσιμης ενέργειας, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες για τις βιολογικές λειτουργίες των κυττάρων (ανανέωση, επιδιόρθωση, σύνθεση βιοχημικών μορίων κλπ.) διότι του λείπουν τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία) που είναι απαραίτητα γι'αυτό τον σκοπό. Ένας άλλος είναι ότι το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος για να δεσμεύσει τις τοξίνες και να τις αποσύρει από την κυκλοφορία τους στον οργανισμό, όπου ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες σε ιστούς και σε όργανα.

Έτσι, το τοξινωμένο άτομο τείνει να είναι πιο παχύσαρκο.

Μειώνοντας λοιπόν τις θερμίδες των οξειδωτικών τροφών το άτομο έχει την αυταπάτη ότι μπορεί να αδυνατίσει. Στην πραγματικότητα εξακολουθεί να μην μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τις θερμίδες και εξακολουθεί να τις μετατρέπει σε λίπος, ενώ βάζει και το σώμα σε διαδικασία απειλής (γιατί πανικοβάλλεται και νομίζει ότι λιμοκτονεί). Αποθηκεύει λοιπόν όσο περισσότερο λίπος μπορεί (για ώρα ανάγκης) κι αλλάζει όλο το μεταβολικό ρυθμό του!

Φτάνει έτσι η στιγμή που κάθε άτομο που προσπαθεί να αδυνατίσει –μάταια- με οξειδωτικές τροφές δεν μπορεί να χάσει ούτε γραμμάριο, όσο και να μειώνει τις θερμίδες τους. Μπορεί στην αρχή να πετύχει ένα φαινομενικό αποτέλεσμα, αλλά σύντομα καταρρέει καθώς παίρνει πίσω όσα έχασε και γίνεται ακόμα δυσκολότερο έργο να χάσει εκ νέου το παραπανίσιο βάρος του... (όλες σχεδόν οι τροφές μεταβολίζονται σε λίπος για να δεσμεύσουν τις τοξίνες, επειδή έχει αλλάξει ο μεταβολισμός, και το σώμα αδυνατεί να λειτουργήσει διαφορετικά).


ΤΑ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ!

Τα θρεπτικά συστατικά είναι η βάση της υγείας, αφού χωρίς αυτά καμία κυτταρική λειτουργια δεν μπορεί να γίνει ομαλά. Γενικά μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στα οργανικά (ενώσεις άνθρακα με υδρογόνο και οξυγόνο) που είναι οι βιταμίνες και τα φυτοθρεπτικά, και στα ανόργανα, που είναι τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

Τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τα συνθέτουν τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης, χρησιμοποιώντας νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Αντίθετα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία πρέπει να τα πάρουν από το έδαφος, διαλυμένα στο νερό που απορροφούν από τις ρίζες. Τα ανόργανα στοιχεία από το υπέδαφος, ακολούθως, δένονται χημικά με τα οργανικά (πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες, βιταμίνες και φυτοθρεπτικά) συνθέτουν τα ένζυμα και όλα μαζί είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για τις βιολογικές ανάγκες των ανθρώπων και των ζώων, που θα καταναλώσουν τα φυτά.

Ταυτόχρονα όμως τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα και για την υγεία των ίδιων των φυτών που τα περιέχουν. Για παράδειγμα χωρίς μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο, σίδηρο και λοιπά, τα φυτά δεν μπορούν να σταθούν όρθια, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μισοπεθαμένα, άχρωμα και άνοστα.

Είναι ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο να παρατηρήσουμε το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ που παίζει το νερό σε όλα αυτά. Είναι κυριολεκτικά ο διαμεσολαβητής όλων των επιμέρους διαδικασιών της υγείας.

Αν δεν είναι σχετικά καθαρό και ταυτόχρονα το υπέδαφος είναι εξαντλημένο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, η φωτοσύνθεση των οργανικών στοιχείων και η απορρόφηση των ανόργανων είναι ελλιπείς. Αν ταυτόχρονα το φυτό έχει ραντιστεί με φυτοφάρμακα, οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στις ρίζες του και βοηθούν σε όλες τις εργασίες, κυριολεκτικά εξοντώνονται…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: H ζωή και η προσπάθεια για υγεία είναι απλή αλλά όχι απλοϊκή προσπάθεια. Η πηγή της πραγματικής εξασφάλισης της συνθήκης υγείας στα σώματα είναι η φυτοφαγία και η καρποφαγία. Τέλος με αυτό! (όσο βέβαια η υγεία είναι αποκλειστικά μια κυτταρική ιστορία).

Οι βιολογικές καλλιέργειες και τα βιολογικά τρόφιμα θα πρέπει να είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ η τροφή μας, ενώ τα μικροθρεπτικά στοιχεία που είναι κυριολεκτικά τα κλειδιά για την κατασκευή και τη ζωή των φυτών, δεν μπορεί παρά να είναι και τα κλειδιά για την κατασκευή και τη ζωή και των ανθρώπων και των ζώων.

Είναι η βενζίνη τους.

Οπότε χρειαζόμαστε και την ακρεωφαγία, και την υποστήριξη με σωστά συμπληρώματα μικροθρεπτικών, και την κατανάλωση της σωστής ποιότητας του νερού για την εξασφάλιση της συνθήκης της υγείας στο κύτταρο.

Τέλος καλό είναι να γνωρίζουμε ότι καμία προσπάθεια για αδυνάτισμα δεν μπορεί να συμβεί ολιστικά, εάν πρωτίστως δεν συμβεί η αντιοξείδωση, η αποτοξίνωση και η ενδυνάμωση του οργανισμού με πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Εν ανάγκη και με πρόσληψη ενζύμων και προβιοτικών…

Οι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν και δεν πεθαίνουν κατά εκατομμύρια από άγνωστα αίτια τα οποία υποτίθεται ότι ερευνά και προσπαθεί να κατακτήσει η συμβατική ιατρική με τοξικά φάρμακα και νυστέρια, αλλά λόγω της συστηματικής και χρόνιας μικροθρεπτικής υποθρεψίας. Και όλα αυτά τη στιγμή που νομίζουν ότι υπάρχει αφθονία τροφής.

Υπάρχει, αλλά αυτή είναι κυρίως βιο-οξειδωτική και όχι βιο-αναγεννητική.

Comments


bottom of page