top of page
Search

5-Hydroxytryptophan (5-HTP) – Ένας απαραίτητος σύμμαχος στην εποχή που ζούμε!

Το 5-HTP είναι ένα βιοχημικό παράγωγο που προκύπτει από το αμινοξύ L-Τρυπτοφάνη. Ως εκ τούτου, το 5-HTP δεν βρίσκεται αμιγώς μέσα στην τροφή που καταναλώνουμε, οπότε χρειάζεται, είτε να παραχθεί από την L-Τρυπτοφάνη της τροφής, είτε να καταναλωθεί ως συμπλήρωμα διατροφής. Συνήθως το συμπλήρωμα παράγεται από ένα συγκεκριμένο βότανο της Δυτικής Αφρικής που ονομάζεται Griffonia simplicifolia. Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία του 5-HTP στην ορθή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος το καθιστά απαραίτητο σύμμαχο για εμάς, ειδικά μέσα σε αυτήν την «παράλογη» εποχή που ζούμε. Κι η σημασία αυτή έγκειται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην μοναδική σχέση που φαίνεται να έχει με την σεροτονίνη!

Το 5-HTP είναι ένας πρόδρομος για την παραγωγή της σεροτονίνης, που σημαίνει ότι είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο για την βιοχημική σύνθεση της από το σώμα. Το 5-HTP μετατρέπεται δηλαδή σε σεροτονίνη μέσω βιοχημικών αντιδράσεων και καταλυτικών ενζύμων. Αυτό είναι σημαντικό διότι, το να λαμβάνει κανείς την σεροτονίνη σαν φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό, δεδομένου ότι ο νευροδιαβιβαστής δεν μπορεί να περάσει το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και να χρησιμοποιηθεί απευθείας από τον εγκέφαλο. Το 5-HTP, ωστόσο, μπορεί να περάσει αυτό το φραγμό. Συνεπώς καλύτερες επιλογές για την νευροδιαβιβαστική μας συνέπεια στην "ευεξία" φαντάζουν να είναι: είτε να καταναλώνουμε L-τρυπτοφάνη (η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε 5-HTP), ή να καταναλώνουμε το ίδιο το 5-ΗΤΡ σε μορφή συμπληρώματος, γλιτώνοντας το σώμα και από σπατάλη ενέργειας. (Δεν πρέπει μάλιστα να ξεχνάμε ότι η κατανάλωση L-τρυπτοφάνης θα αλληλεπιδράσει ταυτόχρονα και με τα άλλα αμινοξέα μέσα στο έντερο για την παραγωγή πρωτεϊνών και μοιραία θα εξασθενήσει η ικανότητά της να παράξει σεροτονίνη. Το 5-HTP από την άλλη δεν απαιτεί ένα μόριο μεταφοράς και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται κατά τη διάρκεια της απορρόφησης. Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα το 70% περίπου καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος για να μετατραπεί σε σεροτονίνη).

Οι αδιαμφισβήτητα αντικαταθλιπτικές ιδιότητες είναι όμως μόνο η αιχμή του δόρατος για το 5-HTP, καθότι τα οφέλη του είναι πολύ περισσότερα, κι αφορούν κυρίως κάποια συνεπακόλουθα της απουσίας μας από την εμπειρία της χαράς: την απώλεια του περιττού βάρους και τη καλύτερη σχέση του ανθρώπου με το φαγητό ολιστικά, αλλά και την εξιδανίκευση του ύπνου του, που βελτιώνεται κατά κράτος και μάλλον, «μεταφυσικά»...(!)


Ο μηχανισμός της υπερφαγίας που προκαλείται από το άγχος και ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο καθένας την τροφή, από την επιλογή της, έως και το πώς, ή το πότε, ή το πόσο τρώει τελικά, είναι άμεσα συνυφασμένοι με τη μαγική βιοχημεία του 5-HTP. Ειδικά στις παράξενες ημέρες που ζει στο σύνολό της η ανθρωπότητα, η βιοχημεία αυτή καθίσταται σχεδόν επιβεβλημένη για την εξισορρόπησή της… Την εποχή που το φαγητό μπροστά σε μια οθόνη έχει γίνει σχεδόν η μοναδική «απόλαυση» του ανθρώπου, ένας διαφορετικός νευροδιαβιβαστικός τρόπος σύνδεσής του με την τροφή, ίσως και να αποτελεί ενδεχομένως τη μοναδική ευκαιρία του για αληθινή ζωή.


Τέλος, ο υποστηρικτικός χαρακτήρας του 5-HTP για έναν καλό ύπνο δεν εξηγείται μόνο από την αναντίρρητα κι επιστημονικά τεκμηριωμένη καλή σχέση της σεροτονίνης με αυτόν, αλλά οφείλει να εξηγηθεί περαιτέρω και λόγω της ειδικής σχέσης μεταξύ της σεροτονίνης και μιας συγκεκριμένης φάσης του κύκλου του ύπνου μας: του REM Sleep. Το REM (γρήγορη κίνηση των ματιών-rapid eye movement) του ύπνου είναι ένα στοιχείο του κύκλου του ύπνου μας, το οποίο χαρακτηρίζεται από τυχαίες κινήσεις των ματιών, στο στάδιο όπου ονειρευόμαστε. Οι μελέτες του ύπνου απέδειξαν ότι τα όνειρα μετά την κατανάλωση της 5-HTP είναι πολύ πιο σαφή, όπως επίσης ότι η στέρηση του REM ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, θυμό και διατροφικές διαταραχές! Συνήθως αποτελεί ένα ποσοστό μεταξύ 5-20% του κύκλου του ύπνου των ενηλίκων. Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη 5-HTP προκαλεί μια μαζική αύξηση της διάρκειας του ύπνου REM από 5% του συνόλου του κύκλου σε 53%! Η απόλυτη χαλάρωση των μυών που συμβαίνει κατά το στάδιο αυτό σημαίνει καλύτερη ξεκούραση και πιο έντονα συναισθήματα της εγρήγορσης.


Επιπροσθέτως και ως επιμύθιο των ωφελειών του 5-HTP, είναι κι ένας ακόμα τελευταίος πολύ σημαντικός θεραπευτικός ρόλος του: η δυνατότητα μείωσης των μυοσκελετικών πόνων, και η υποστήριξη των αρθρώσεων και των παθήσεών τους (οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα) γενικότερα…ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Μπορεί σε συγκεκριμένες φυσιολογίες οργανισμών να εμφανιστούν στην αρχή: ναυτία, γαστρεντερική δυσφορία, ταχυκαρδία, ή πονοκέφαλος. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σπάνια και υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες. Όταν είναι έντονα οφείλουμε να το σταματήσουμε, ή να μειώσουμε την χορήγησή του.


Επειδή πρόκειται για ένα συμπλήρωμα με πολύ ενεργή συμπεριφορά κι έντονο ρόλο στην λειτουργία και υγεία του κεντρικού μας νευρικού συστήματος, δεν πρέπει να λαμβάνετε μαζί με άλλα ψυχότροπα φάρμακα χωρίς την εντολή του θεράποντος ιατρού, και φυσικά η μακροχρόνια χρήση (πολλούς μήνες / έτη) θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι πιθανόν να διαταράσσει την ισορροπία συγκεκριμένων χημικών ουσιών στο νευρικό σύστημα (όπως η ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη και επινεφρίνη).


Εν κατακλείδι, το 5-HTP είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσουμε για ένα χρονικό διάστημα με σκοπό να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και τον ύπνο μας, ή ως διατροφικό βοήθημα για να μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους και την καλή υγεία του μυοσκελετικού και των αρθρώσεων. Για έναν μέσο άνθρωπο η χρήση του θα πρέπει να διακοπεί μετά το πέρας ενός τριμήνου και να επαναληφθεί σε περίπτωση που η αλλαγή που επίφερε δεν έγινε μόνιμη βιοχημεία του νευρικού συστήματος. Συνήθως οι αλλαγές της νευροφυσιολογίας μας ισοδυναμούν με αλλαγές στο πνεύμα μας, ή στον τρόπο που εν πάση περιπτώσει ανταλλάσουμε τις πληροφορίες με το περιβάλλον μας. Και ως τέτοιες χαρακτηρίζονται από χαρακτηριστικά «λογισμικών μονιμότητας».


Το πιο σημαντικό ΟΛΩΝ από την άλλη, ίσως και να είναι ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ, ότι παίρνοντας μικρές ποσότητες 5-HTP, θα απολαύσουν απλά, συνειδητότερα και καθαρότερα όνειρα!


Comments


bottom of page