top of page
Search

Φλεγμονή - Ο φανερός σύμμαχος & ο κρυφός εχθρός της υγείας μας

Η φλεγμονή αποτελεί «αμυντικό μηχανισμό» του σώματος που πυροδοτείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει κατεστραμμένα κύτταρα, ερεθιστικούς παράγοντες, ή παθογόνους μικροοργανισμούς και εκκινεί διαδικασίες εξουδετέρωσης και ανάρρωσης.

Χωρίς τις φλεγμονές θα ήταν αδύνατη η επούλωση των πληγών, η αντιμετώπιση των λοιμώξεων και η ανάπλαση των ιστών. Αυτό σημαίνει ότι παρά τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί, η φλεγμονή είναι μια απαραίτητη βιολογική διεργασία.

Οι φλεγμονές χαρακτηρίζονται σε φανερές και κρυφές. Οι δεύτερες μπορούν να συμβαίνουν χρόνια και συνήθως είναι οι απολύτως υπεύθυνες για τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετώπισει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Το άγχος, η έλλειψη άσκησης, η γενετική προδιάθεση και η έκθεση σε τοξίνες, μπορούν να συμβάλουν σε τέτοιες χρόνιες φλεγμονές, αλλά και οι διατροφικές επιλογές διαδραματίζουν επίσης έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Η εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο συγκεκριμένα τρόφιμα επηρεάζουν τη φλεγμονώδη διαδικασία είναι η καλύτερη στρατηγική για τη συγκράτησή της και τη μείωση των μακροπρόθεσμων κινδύνων από τη νόσο.

Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν μελετήσει εξάλλου και τη σχέση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας κι όλες ανεξαιρέτως έχουν καταδείξει ότι το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Το παρατεταμένο και μη επικοδομητικό άγχος αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο αίμα μας, ιδιαίτερα της κορτιζόλης. Πολύ κορτιζόλη στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα φέρνει το σώμα σε φλεγμονώδη κατάσταση και επιβαρύνει τους ιστούς μας. Μόλις 10 λεπτά διαλογισμός την ημέρα είναι σε θέση να ενσταλλάξει πολύ υψηλά επίπεδα υγείας στο σώμα.

Τα κύτταρα μας φυσικά επηρεάζονται άμεσα βιοχημικά κι από το φαγητό που καταναλώνουμε, αλλά και το άγχος, οι τοξίνες, η άσκηση, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας, όλα δημιουργούν στο σώμα βιοχημικές αντιδράσεις, έκκριση ορμονών (πχ. κορτιζόλη και αδρεναλίνη), επιρροές στο ανοσοποιητικό και στη χλωρίδα του εντέρου μας με φυσικό τελικό αποδέκτη εν τέλει τα κύτταρά μας. Τα κύτταρα δεν κάνουν διακρίσεις στο πως θα επηρεαστούν.

Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας μέσα και έξω από το σώμα μας αποτελεί τροφή για τα κύτταρά μας, καλή και κακή.

Φυσικά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε και να ελέγξουμε τα πάντα στη ζωή μας και στον κόσμο, ούτε και υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Μπορούμε όμως να κάνουμε καλύτερες επιλογές στα πράγματα που μπορούμε να επηρεάσουμε.

Ίσως το μόνο που επιβάλλεται να γίνει κάποια στιγμή στη ζωή μας, είναι να αναλύσουμε την έννοια της βιομοναδικότητας, τι πραγματικά είναι η ζάχαρη, ποια φαγητά είναι επεξεργασμένα, ποιες πρωτεΐνες πρέπει να επιλέγουμε, ποιος ο ρόλος των Ωμέγα-3 λιπαρών στις φλεγμονές (στις σιωπηλές χρόνιες ενεργοποιήσεις του ανοσοποιητικού μας που οδηγούν σχεδόν σε όλες τις χρόνιες ασθένειες όπως καρδιοπάθεια, καρκίνο, διαβήτη, άνοια, κατάθλιψη, παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.) και τελικά, αν μη τι άλλο, θα πρέπει να δούμε επιτέλους ποια διατροφή είναι φλεγμονώδης και ποια αντιφλεγμονώδης.


"Το φαγητό είναι πληροφορία, όχι απλά θερμίδες. Το φαγητό επηρεάζει τη λειτουργία των γονιδίων, τις ορμόνες, το ανοσοποιητικό, ακόμα και τη χλωρίδα του εντέρου. Κυριολεκτικά, το φαγητό ελέγχει κάθε λειτουργία μέσα στο σώμα μας. "

- Mark Hyman, M.D.
ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ ΡΟΦΗΜΑ


Το ενεργό συστατικό του μαϊντανού, η καρνοσόλη, επιδρά στοχευμένα στις φλεγμονές στο σώμα. Και το τζίντζερ όμως, χάρη στο ενεργό συστατικό του, τη τζιντζερόλη, έχει διαπιστωμένη αντιφλεγμονώδη δράση και συγκεκριμένα αποτρέπει την παραγωγή ουσιών που πυροδοτούν και επιδεινώνουν τις φλεγμονές (προσταγλανδίνες, κυτταροκίνες κ.ά.).

Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα έναν αντιφλεγμονώδη χυμό με μαϊντανό και τζίντζερ αναμειγνύοντας στο μπλέντερ τα παρακάτω υλικά:
• 1 μεγάλη χούφτα μαϊντανό • 2 φλιτζάνια σπανάκι • 1 πράσινο μήλο • 1 λεμόνι • 1 μικρό αγγούρι • 2-3 κλωνάρια σέλινο • 2,5-5 εκατοστά ρίζα τζίντζερ φρεσκοτριμμένη

Μπορείτε να πίνετε τον χυμό καθημερινά για 8-12 εβδομάδες μέσα σε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης κι αναγέννησης για το σώμα.


Comments


bottom of page