Νους και Καρδιά - H υγεία της καρδιάς (Μέρος Β)
- Υγειογνωσία
- Oct 24, 2020
- 3 min read
Όπως προαναφέραμε και στο πρώτο μέρος του συγκεκριμένου άρθρου, η πνευματική και η σωματική ρώμη του ανθρώπου βασίζεται κυρίως στις επιμέρους υγείες του νου και της καρδιάς του, αλλά και στην αναμεταξύ τους σχέση και ισορροπία. Είναι δε ξεκάθαρο πως με τον κλονισμό της ολιστικής υγείας των δύο ανατομικών μας δομών, θα συμβεί μοιραία και αντανακλαστικά η ανάπτυξη ψυχοσωματικών και παθολογικών συμπτωμάτων στον οργανισμό, που αποτελούν ένα είδος σύγχρονης δουλείας στις ημέρες μας, χειρότερης από κάθε άλλη μορφής δουλεία. Γιατί ο άνθρωπος που υποφέρει από συμπτώματα, δεν μπορεί να αναπτύξει τον πνευματικό του εαυτό, που είναι και το πιο υπέρτατο αγαθό, αφού αποτελεί το μέτρο που δίνει αξία σε όλα τα άλλα αγαθά, όπως έλεγε και ο Σωκράτης. Αυτό και μόνο το γεγονός, καθιστά καθήκον όλων μας την μελέτη της υγείας υπό ένα ευρύτερο φάσμα αντίληψης.
Κι ενώ στο πρώτο μέρος μιλήσαμε επιγραμματικά για την υγεία του εγκεφάλου, τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε το ίδιο και για την καρδιά. Καταρχάς, μιλώντας για αυτήν, να καταρρίψουμε πρωτίστως το μύθο της χοληστερόλης. Αρκετά την έχουμε ενοχοποιήσει για όσα αφορούν την καρδούλα μας.
Ακόμα και σε ιατρικό επίπεδο πια, οι ερευνητές διαφωνούν πλέον και επιστημονικά. Ο δύο φορές νομπελίστας, Linus Pauling, σύστησε στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, ότι δεν οξειδώνεται η χοληστερόλη, αλλά η λιποπρωτεΐνη-α (η οποία χρησιμοποιείται από τον οργανισμό σαν τσιμέντο για να βουλώνει τις τρύπες που δημιουργούνται στα αγγεία λόγω της αποσύνθεσης του κολλαγόνου). Το κολλαγόνο χρειάζεται όσο τίποτα άλλο για την επιβίωσή του, τη βιταμίνη C. Με την χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης C, μαζί με το αμινοξύ λυσίνη, το οποίο δένεται χημικά με την λιποπρωτείνη-α και την απομακρύνει, το κολλαγόνο αποκαθιστάται και οι αρτηρίες ξεμπλοκάρουν!

Από την άλλη, ο γιατρός από το Χάρβαρντ Kilmer McCulley, πρότεινε επίσης, ότι το μπλοκάρισμα των αρτηριών δεν συμβαίνει από τη χοληστερόλη, αλλά από την ομοκυστεΐνη. Αυτό το μόριο είναι το αποτέλεσμα του μεταβολισμού ενός αμινοξέος, που περιέχει θείο και λέγεται μεθειονίνη. Ο μεταβολισμός της ομοκυστεΐνης εξαρτάται από τις βιταμίνες Β1, Β6, Β12, το φυλλικό οξύ και τον πικολινικό ψευδάργυρο. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγξουμε τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και λιποπρωτεΐνης-α, αν θέλουμε να προστατέψουμε την υγεία της καρδιάς!
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς γιατί απέκτησε τόσο κακή φήμη η χοληστερόλη. Ένας λόγος είναι, ότι ο έλεγχος της ομοκυστεΐνης και της λιποπρωτεΐνης-α δε γίνεται με φάρμακα, αλλά με θρεπτικά συστατικά! Αντίθετα, για τη χοληστερόλη, έχουμε κατεξοχήν τις στατίνες που μπλοκάρουν το ένζυμο HMG-CoA, το οποίο και συνθέτει τη χοληστερόλη. Το θέμα είναι όμως, ότι το ίδιο ακριβώς ένζυμο συνθέτει και το συνένζυμο Co Q10, το οποίο μαζί με τη βιταμίνη C, είναι απαραίτητο για την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας στο μιτοχόνδριο των κυττάρων…
Με λίγα λόγια, οι στατίνες που χρησιμοποιούνται αφειδώς, τελικά προκαλούν ακριβώς αυτό για το οποίο υποτίθεται ότι ήρθαν για να μας προστατέψουν! Καρδιοπάθειες!
Το ενδιαφέρον είναι ότι ΚΑΙ η χοληστερόλη ρυθμίζεται καλύτερα και ακίνδυνα με φυσικό τρόπο. Η βιταμίνη C και τα Ωμέγα λιπαρά που μειώνουν τις φλεγμονές, είναι ένα υπέρ-όπλο για την ολιστική υγεία του θαύματος που συντελείται μέσα στο σώμα μας κι αποτελεί την αέναη κίνηση της καρδιάς.

Τελειώνοντας, να χρησιμοποιήσουμε ως επιμύθιο -επιγραμματικά τουλάχιστον- το δεκάλογο της συναισθηματικής υγείας για τον σύγχρονο άνθρωπο:
1. Άσκηση και ειδικότερα αεροβική (ελαφρύ τρέξιμο ή περπάτημα επί 45λεπτου) 2. Ύπνος (8-9 ώρες προς αποκατάσταση της δύναμης στο σώμα, τη σωστή ώρα και με το σωστό τρόπο) 3. «Ό, τι κάνει καλό στον εγκέφαλο, κάνει καλό και στην καρδιά»: έλεγχος σακχάρου και πιέσεως 4. Αποφυγή τεχνολογίας (κινητό και υπολογιστής, τηλεόραση και οθόνες) 5. Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, αποφυγή κατανάλωσης όξινων τροφών, και επεξεργασμένων τροφίμων, λευκού ψωμιού, ροφημάτων με ζάχαρη, κυρίως δε, αποφυγή των αναψυκτικών 6. Έλεγχος του βάρους και διάθεση για γέλιο, το οποίο πρέπει και να το ακούμε 7. Μαγνήσιο από: αμύγδαλα, κακάο, δημητριακά, σόγια, καστανό ρύζι, σπανάκι με κάσιους, ρεβίθια, μαιντανό κλπ. 8. Έλεγχος της ομοκυστεΐνης με ειδικές φόρμουλες (πχ. H-Factors) και πράσινο τσάι 9. Φώσφορο και Ψευδάργυρο από: αυγά, γιαούρτι, σαρδέλες, οστρακοειδή, σκουμπρί, σολωμό, μαύρη σοκολάτα 10. Βιομεταβολισμένη βιταμίνη C σε μεγάλες ποσότητες μαζί με Ωμέγα 3, 6, 7, 9 ζωτικά λιπαρά και Βιομεταβολισμένη ομάδα βιατμινών Β. Από βότανα: κράταιγος μαζί με λιναρόσπορο
Κι ενώ η Rhodiola & Ashwaganda αποτελούν προστάτες του εγκεφάλου, το τζίντζερ, η κανέλα και ο κουρκουμάς φαίνεται πως με τη σειρά τους φροντίζουν για την προστασία της καρδιάς
Comentários