top of page
Search

Νους και Καρδιά - Η υγεία του εγκεφάλου (Μέρος Α)


Στο σύμπαν του ανθρώπινου οργανισμού, μεγαλουργεί άφατα το θείο ζεύγος του Νου και της Καρδιάς, η υγεία των οποίων αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξης. Η πνευματική και η σωματική ρώμη του ανθρώπου βασίζεται κυρίως στο ζευγάρι αυτό και στην αναμεταξύ τους σχέση και ισορροπία.

Στο παρακάτω κείμενο θα μελετήσουμε τα βασικά κομμάτια της υγείας του εγκεφάλου.

Πρωτίστως, αυτό που θα πρέπει να μάθουμε είναι ότι πάνω από το 25% της ενέργειας που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός, χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του εγκεφάλου, και ότι η αχίλλειος πτέρνα της υγείας του είναι η ίδια του η σύσταση που προβλέπει εύκολο εκφυλισμό, καθώς αποτελείται κατά 60% και πλέον από λίπος, το περισσότερο δε από αυτό ακόρεστο. Το DHA που υπάρχει επί παραδείγματι αφειδώς στον εγκέφαλό μας, αποτελείται από πολλούς διπλούς δεσμούς άνθρακα, πράγμα που απλά σημαίνει ότι μπορεί να οξειδωθεί πολύ εύκολα και από πολλές πηγές, ακόμα και από το ίδιο το οξυγόνο που αναπνέουμε! Όταν το λίπος οξειδώνεται προκαλείται ένα φαινόμενο που λέγεται «λιπιδική υπεροξείδωση» και τότε δυστυχώς η δομή του αλλάζει… η μαθησιακή μας ικανότητα πέφτει, η μνήμη εξασθενεί και το νευρικό σύστημα υποσιτίζει και υποσιτίζεται.


Ας δούμε απλά έναν παραλληλισμό: όταν τα πολυακόρεστα λιπαρά που υπάρχουν στις φυτικές τροφές (π.χ. στα καρύδια) οξειδώνονται, τότε οι τροφές αυτές ταγγίζουν. Κατά τον ίδιο τρόπο ταγγίζει και το λίπος των νευρικών συνάψεων, της μυελίνης και της κυτταρικής μεμβράνης, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκαμπτο και δυσλειτουργικό. Κι όταν αυτό συμβεί επηρεάζεται ολόκληρο το νευρικό σύστημα, και εν τέλει ολόκληρος ο οργανισμός: το ενδοκρινικό, το γαστρεντερικό και το ανοσοποιητικό (αφού με πολύ απλά λόγια η «νευρική ενέργεια» δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ο ηλεκτρισμός που τροφοδοτεί το κάθε κύτταρο για να μπορέσει να λειτουργεί σωστά).


Τι σημαίνουν όλα αυτά; Προφανώς ότι ακόμα και με την καλύτερη διατροφή χρειαζόμαστε καθημερινά αρκετή ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών για την καθυστέρηση της διανοητικής μας υστέρησης. Ισχυρές αντιοξειδωτικές φόρμουλες σε ορθομοριακή δομή, υπό τη μορφή συμπληρωμάτων, φυσικός βιολογικός χυμός Νόνι (αντικαρκινικός και πολυδύναμος), μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C (από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν) και ωμέγα λιπαρά οξέα που έχουν θεαματικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της υγείας του εγκεφάλου. Εννοείται ότι όλα αυτά θα συνοδεύονται από αποφυγή των πηγών ΕΟΠ (Ελεύθεροι Οξειδωτικοί Παράγοντες). Πολλές πηγές οξείδωσης μας είναι σήμερα γνωστές, αλλά θέλουμε να αγνοούμε οι περισσότεροι, πιθανόν μία από τις πιο ζημιογόνες: το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα (μία μπριζόλα ή ένα μπιφτέκι που ψήνεται στα κάρβουνα από άποψη οξείδωσης και ελεύθερων ριζών ισοδυναμεί περίπου με 500 τσιγάρα) και το αλκοόλ το οποίο κυριολεκτικά διαλύει το λίπος!


Στο σημείο αυτό να αποδώσουμε και μια διαφορετική χροιά στην έννοια «άγχος»: δεν υπάρχει άγχος! Υπάρχει ΜΟΝΟ η ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει τα ερεθίσματα της καθημερινότητας. Κι όταν τα κύτταρά μας είναι αποτοξινωμένα και καθαρά, τότε ανεξάρτητα του ψυχολογικού μας προφίλ, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ καλύτερα τα εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος.


Τελειώνοντας να χρησιμοποιήσουμε ως επιμύθιο -επιγραμματικά τουλάχιστον- το δεκάλογο της διανοητικής υγείας για τον σύγχρονο άνθρωπο:

1. Άσκηση και ειδικότερα αεροβική (ελαφρύ τρέξιμο ή περπάτημα επί 45λεπτου) 2. Ύπνος (8-9 ώρες προς αποκατάσταση της δύναμης στο σώμα, τη σωστή ώρα και με το σωστό τρόπο) 3. "Ό,τι κάνει καλό στην καρδιά, κάνει καλό και στον εγκέφαλο": έλεγχος σακχάρου και πιέσεως 4. Αποφυγή τεχνολογίας (κινητό και υπολογιστής, τηλεόραση και οθόνες) 5. Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, αποφυγή κατανάλωσης όξινων τροφών 6. Έλεγχος του βάρους και διάθεση για διανοητική άσκηση 7. Μαγνήσιο από: αμύγδαλα, κακάο, δημητριακά, σόγια καστανό ρύζι, σπανάκι με κάσιους, ρεβίθια, μαιντανό κλπ 8. Υδατάνθρακες από: βρώμη, φασόλια, φαγόπυρο, αρακά, αγριέλαιο 9. Φώσφορο και Ψευδάργυρο από: αυγά, γιαούρτι, σαρδέλες, οστρακοειδή, σκουμπρί, σολωμό, μαύρη σοκολάτα 10. Αντιοξειδωτικές φόρμουλες σε καλής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής και χρήση βοτάνων όπως για παράδειγμα: λαδανιάς και gingo biloba


Comments


bottom of page