«Ο,τιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας, μέσα και έξω από το σώμα μας, αποτελεί τροφή για τα κύτταρά μας. Καλή και κακή».
Η μοναδική σωτηρία του ανθρώπου από τα παθογόνα μικρόβια, και η επιτομή της υγείας του, εμπερικλείεται στη δύναμη του κυττάρου, στην καθαρότητα του αίματος και στο φιλτράρισμα της λέμφου από τους νεφρούς.
Όταν το αίμα του ανθρώπου είναι απολύτως καθαρό, χωρίς κανένα οργανικό ίζημα μέσα του, τότε αντέχει σε όλα τα μικρόβια (που σημαίνει ότι ακόμα και να φτάσουν στο αίμα του, δεν θα έχουν τις συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν).
Όταν το κύτταρο δεν είναι οξειδωμένο, είναι σε θέση να κατατροπώσει οποιονδήποτε ξενιστή (αλλά και να μετατρέψει στο εργαστήριό του την «τροφή» σε ενέργεια).
Και όταν η λέμφος φιλτράρεται από τα νεφρά, τότε καμία πιθανή τοξίνη δεν μπορεί να εγκατασταθεί μέσα στο σώμα (ούτε και να δημιουργηθεί «αυτοάνοσο» νόσημα). Θα είναι περαστική.
Ποια είναι όμως η αιτία των ασθενειών, που «βρομίζει» το αίμα, λιμνάζει τη λέμφο κι αποδυναμώνει το κύτταρο;
Ο ακάθαρτος αέρας, το ακάθαρτο νερό και η κακή «τροφή». Με λίγα λόγια, όποιος θέλει να είναι υγιής, πρέπει να αναπνέει «ρηχά» τον καθαρό αέρα, να πίνει «μασουλώντας» το καθαρό νερό και να τρέφεται με καθαρή, ευκολοχώνευτη τροφή (και πότε μα ποτέ, να μην τρώει πολύ).
Μιλώντας για «τροφή» να διευκρινιστεί για ακόμη μία φορά, ότι εννοούνται όλα τα διαφορετικά επίπεδα της έννοιας. Εκτός της «στερεής» δηλαδή, ως «τροφή» εννοούνται και οι «εντυπώσεις» που αποκομίζει ο οργανισμός απέναντι στα ερεθίσματα, που προκαλούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα σε αυτόν (τα οποία αν μη τι άλλο θρέφουν, ή αποδυναμώνουν το σώμα).
Άλλωστε, σύμφωνα με την ολιστική προσέγγιση της υγείας, δύο είναι οι βασικές αιτίες που προξενούν τις ασθένειες και τα προβλήματα: Η μία είναι η σωματική, διαμέσου της λανθασμένης διατροφής και αναπνοής, και η άλλη είναι η ψυχολογική, διαμέσου των λανθασμένων σκέψεων και των αρνητικών συναισθημάτων. Ίσως μάλιστα η δεύτερη, να μην υπολείπεται καθόλου της πρώτης (κάτι που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψιν μας, ιδιαίτερα αυτή την εποχή).
Κάθε ασθένεια γεννιέται στον άνθρωπο όταν συγκρούονται εντός του δύο αντίθετες σκέψεις, δύο αντίθετα συναισθήματα, ή δύο αντίθετες βουλητικές δράσεις που δημιουργούν «κακή συμβίωση».
Οι σκέψεις των ανθρώπων εισχωρούν στο μεσοκυττάριο χώρο του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ τα συναισθήματα, στο μεσοκυττάριο χώρο του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Οι δυσαρμονικές σκέψεις δηλαδή διαταράσσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ τα δυσαρμονικά συναισθήματα διαταράσσουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, και οι δυσαρμονικές πράξεις το μυοσκελετικό σύστημα.
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς δεν υπάρχει μεγαλύτερο δηλητήριο από τις αρνητικές σκέψεις, τα αρνητικά συναισθήματα και τις αρνητικές καταστάσεις στις οποίες καταλήγει να βρίσκεται στη ζωή του ο άνθρωπος. Ο φόβος, το μίσος, η αμφιβολία, η καχυποψία είναι από τα πιο ξεκάθαρα δηλητήρια και δημιουργούν πόνο. Είναι κυριολεκτικά ιζήματα, τα οποία εναποτίθενται στο αίμα και το δηλητηριάζουν.
Ο πόνος οφείλεται στην συγκέντρωση περισσευούμενης ενέργειας στο συγκεκριμένο μέρος του σώματος. Η εναποθήκευση αυτής της ενέργειας προκαλεί αρκετή ένταση στο νευρικό σύστημα. Για να απομακρυνθεί ο πόνος, αυτή η ενέργεια πρέπει να διαλυθεί. Αυτό γίνεται με γυμναστικές ασκήσεις και αναπνοές. Όταν η ενέργεια διαλυθεί, το αίμα αρχίζει να κυκλοφορεί σωστά σε όλο τον οργανισμό και η κατάσταση του ασθενούς να βελτιώνεται.
Για παράδειγμα, όταν δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα κάποιος, η αιτία γι’ αυτό είναι η περισσευούμενη ενέργεια στον εγκέφαλό του. Για να απελευθερωθεί από αυτήν πρέπει να κάνει τέτοιες ασκήσεις, με τις οποίες να τη στείλει στα άλλα μέρη του σώματος: όπως λόγου χάρη με τη συγκέντρωση της σκέψης του προς την κορυφή της μύτης για διάστημα πέντε λεπτών, ή με το πλύσιμο των ποδιών με ζεστό νερό, για να αναγκάσει ένα μέρος από το αίμα να κατεβεί κάτω.
Πριν μιλήσουμε λίγο περισσότερο για τις φλεγμονές και τα αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και την αιτία που αυτά μας επισκέπτονται, ας σταματήσουμε για λίγο σε αυτό ακριβώς το σημείο, μόνο και μόνο για να αναλογιστούμε ένα πράγμα:
«Πόσα πράγματα από όλα όσα κάνουμε στην καθημερινότητά μας, αποσκοπούν στο καθαρισμό του αίματος και στην ενδυνάμωση του κυττάρου; Πόσες βίαιες εικόνες και πόσες αρνητικές πληροφορίες καταλήγουν ως «τροφή» μέσα μας και μας δηλητηριάζουν; Πόσες τοξικές σχέσεις δεν μας αφήνουν το περιθώριο μιας «καλής συμβίωσης»; Πόσο, εν τέλει, οι ίδιοι μελετήσαμε την «τροφή» και πόσο την «αντιτροφή», πριν επιλέξουμε τι θα βάλουμε μέσα στο σώμα μας»;
Όπως η πληροφορία είναι φαγητό, έτσι και το φαγητό είναι πληροφορία, όχι απλά θερμίδες.
«Επηρεάζει τη λειτουργία των γονιδίων, τις ορμόνες, το ανοσοποιητικό, ακόμα και τη χλωρίδα του εντέρου. Κυριολεκτικά, το φαγητό ελέγχει κάθε λειτουργία μέσα στο σώμα μας». - Mark Hyman, M.D.
Comments