top of page
Search

Η διατροφή των μοναχών Σαολίν

Σε κάθε πνευματικό Δρόμο η αφετηρία μοιάζει να είναι κοινή: αλλάζεις όνομα, δεν μιλάς πολύ, και διατρέφεσαι με διαφορετικό τρόπο. Χωρίς αυτά τα τρία, η όποια πνευματική επιδίωξη καθίσταται μάταιη, ίσως γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι «βαπτίζονται» μηχανικά, ίσως γιατί κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να μιλά και να πράττει ταυτόχρονα (οπότε καλύτερα να πράττει), και τέλος, ίσως γιατί χωρίς την κατάλληλη τροφή, μάλλον αποτελεί πολύ δύσκολο έργο η κάθε λογής υπέρβαση.


Η διατροφή των μοναχών του ναού Σαολίν παραδοσιακά είναι χτισμένη επάνω στην επιδίωξη της υπέρβασης, κι ενώ ορισμένοι από τους κανόνες τους φαίνονται περιοριστικοί για τον σύγχρονο καθημερινό άνθρωπο, στις εντολές του ναού Σαολίν είναι απλά μια φυσική επιδίωξη (για την οποία και περιγράφονται επακριβώς οι λόγοι που πρέπει να τηρηθούν ο κάθε ένας από αυτούς τους μοναστικούς κανόνες).

Στο διαιτολόγιο του ναού Σαολίν φυσικά δεν επιτρέπεται η κατανάλωση σάρκας ζώων ή ζωικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και των ψαριών. Η αυστηρή χορτοφαγική διατροφή περιορίζει επίσης τους μοναχούς σε ορισμένους τύπους λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, τόφου, σόγιας και ξηρών καρπών αλλά χωρίς καρυκεύματα ή πικάντικες σάλτσες. Η διατροφή δεν επιτρέπει επίσης τα αυγά και την κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα όλα τα προϊόντα καλλιεργούνται από τους ίδιους τους μοναχούς κοντά στο μοναστήρι ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος στα προϊόντα που καταναλώνουν καθώς για τους ίδιους αυτό το έργο αποτελεί ένα τρόπο άσκησης.

Η προετοιμασία για την έναρξη της κατάρτισης στο Σαολίν συνεπάγεται από μια σωστή διατροφή που να προετοιμάζει το φυσικό σώμα για τις ακραίες δοκιμασίες των πολεμικών τεχνών του ναού Σαολίν. Το φαγητό είναι ελαφρά μαγειρεμένο διατηρώντας όσο γίνεται τα υλικά στη φυσική τους κατάσταση. Ο έξυπνος συνδυασμός των δημητριακών με τα όσπρια παράγει ένα πολύ δυνατό κράμα πρωτεϊνών που χωρίς να επιβαρύνεται με λίπη καταφέρνει να δίνει στον οργανισμό τα απαραίτητα ενεργειακά αποθέματα για πολύ σκληρή και έντονη άσκηση. Σαν τελικό αποτέλεσμα της σκληρής εξάσκησης και της συγκεκριμένης διατροφής είναι ένα σώμα πλήρως αποτοξινωμένο στην μέγιστη δυνατή ευεξία του.

Από τον 14ο αιώνα, οι μοναχοί Σαολίν άρχισαν να ενσωματώνουν την κινεζική λαϊκή παράδοση στη διατροφή τους που βασίζεται στην ισορροπία των "Πέντε Στοιχείων". Οι μοναχοί που εξασθενούσαν μετά από τον πολύωρο διαλογισμό ή είχαν τραυματιστεί σε μάχες εφάρμοζαν τεχνικές με αποστάγματα συγκεκριμένων ριζών και βοτάνων που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική του Βουδισμού Τσαν. Μόνο οι δάσκαλοι της ιατρικής του ναού Σαολίν και οι μαθητευόμενοί τους στις θεραπευτικές τέχνες, διατηρούν για αιώνες τις μεθόδους θεραπείας μέσω των βοτάνων, της τραυματολογίας του ναού καθώς και της σωστής διατροφής βάσει του κανόνα των "Πέντε Στοιχείων".

Παρά το γεγονός ότι η δική μας διατροφή είναι κυρίως μεσογειακή, δεν χρειάζεται να αρχίσει κανείς να τρώει κινέζικο φαγητό για να κάνει υγιεινή διατροφή, απλά πρέπει να προτιμούνται τα φρέσκα και βιολογικά φρούτα και λαχανικά καθώς και μια καλή ποιότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων.


Να σημειωθεί ότι συνίσταται να αποφεύγονται να αναμειγνύονται πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε ένα γεύμα γιατί η χώνεψη γίνεται δυσκολότερη. Επίσης, οι υδατάνθρακες πρέπει να καταναλώνονται κατά προτίμηση μεσημέρι, ενώ οι πρωτεΐνες το βράδυ. Το φαγητό στη φυσική του κατάσταση (που δεν είναι μαγειρεμένο) επίσης, είναι προτιμότερο γιατί έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται (σαλάτες και λαχανικά μπορούν αν καταναλώνονται άφοβα οπουδήποτε ώρα της ημέρας συνδυασμένα με πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες).

Οι Κινέζοι λένε να "πίνουμε" το φαγητό και να "μασάμε" τα υγρά, δίνοντας έμφαση στο ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε να καταπιούμε την τροφή και να την μασάμε καλά, τα υγρά πρέπει να τα πίνουμε αργά και σε λίγη - λίγη ποσότητα. Ακόμα οι τροφές ή τα υγρά, δεν πρέπει να καταναλώνονται πολύ ζεστά ή κρύα. Ειδικά τα υγρά βλάπτουν ιδιαίτερα το στομάχι και την καρδιά όταν είναι παγωμένα.

Κι επειδή εκείνοι που ζουν μοναστικά γνωρίζουν την τέχνη της μαγειρικής όσο λίγοι, έτσι και οι Σαολίν δεν μαγειρεύουν ποτέ όταν νοιώθουν στεναχώρια, δεν τρώνε στερεές τροφές μέχρι τις 12 το μεσημέρι, τρώνε μόνο ένα είδος φρούτου την ημέρα, και δε τρώνε ούτε πίνουν τίποτα μετά τις 8 το βράδυ, ώστε να ξεκουράζονται οι νεφροί και η καρδιά.

Η διατροφή πρέπει να είναι λιτή και η άσκηση συχνή, με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε έναν καλό μεταβολισμό στο σώμα για να έχουμε ένα πλήρες ενεργειακό δυναμικό στις δραστηριότητές μας.

Kommentare


bottom of page