top of page
Search

Αποτοξίνωση Εντέρου - Το Θεμέλιο κάθε Ολιστικής Υγείας


Όταν η λεπτή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας διαταράσσεται (δηλαδή τα «καλά» με τα «κακά» μικρόβια παύουν να βρίσκονται σε ισορροπία), ευκαιριακά ή παθογόνα βακτήρια μπορεί γρήγορα να πάρουν τον έλεγχο και να προκαλέσουν «δυσβιοτικό έντερο» ή «σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου», που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κατάσταση υπερ-ανάπτυξης βακτηρίων, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο διαρρέον έντερο, απαρχή των αυτοάνοσων νοσημάτων αλλά και των κακών διαθέσεων.


Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι πως τα παθογόνα μικρόβια παράγουν τοξίνες (τα απόβλητά τους) τα οποία εάν περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος μάς μετατρέπουν σε μια απέραντη χωματερή. Οι τοξίνες αρχικά βλάπτουν την εντερική επιφάνεια των κυττάρων, προκαλώντας φλεγμονική αντίδραση, καθώς το σώμα ορθά προσπαθεί να καταπολεμήσει τη βακτηριδιακή απειλή. Το σύμπτωμα που θα παρουσιαστεί τότε στο σώμα θα είναι η δυσκολία πέψης και απορρόφησης. Εάν καταφέρουν μάλιστα τα παθογόνα και οι τοξίνες τους να περάσουν από το εντερικό φράγμα στο αίμα, τότε διασπείρεται στο σώμα αληθινά ένας τρόμος (και στο ήπαρ ο όλεθρος). Με λίγα λόγια, όταν η εντερική χλωρίδα είναι εκτός ισορροπίας και το φράγμα του λεπτού εντέρου αλλοιωμένο, τότε το έντερο φλεγμαίνεται, και η ιστορία της υγείας μας αλλάζει τροπή.


Κάποια στιγμή θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στους σοφούς δασκάλους και στις ρήσεις τους: είσαι ό,τι τρως, και τρως εικόνες, εντυπώσεις και τροφές. Για ένα υγιές πεπτικό λοιπόν, αρχή και θεμέλιο κάθε Ολιστικής Υγείας, οφείλουμε να προσέξουμε και τις εικόνες που βλέπουν τα μάτια μας (τηλεοράσεις, υπολογιστές, φυσικός κόσμος), και τις εντυπώσεις που αποκομίζουμε από το καθημερινό μας βίο (συναισθήματα, σκέψεις), αλλά και τις τροφές που βάζουμε απερίσκεπτα στο στόμα μας.


Τι κάνει λοιπόν κανείς, σε ό,τι αφορά τις τροφές, για μια ουσιαστική αλλαγή του επιπέδου της υγείας του;


Η απάντηση είναι απλή και η εφαρμογή της όχι και τόσο δύσκολη τελικά. Ο οργανισμός πρέπει να τρέφεται με χαμηλής τοξίνης τροφές, δηλαδή τρόφιμα που δε θρέφουν τα κακά βακτήρια, φροντίζοντας την υγεία του λεπτού εντέρου και διασφαλίζοντας τη λειτουργία του (που δεν είναι άλλη από το διαχωρισμό των χρήσιμων κι άχρηστων ουσιών για το σώμα) και βέβαια την ίδια ώρα να καθαρίσει το παχύ έντερο (που είναι υπεύθυνο για την αποβολή των στερεών αχρήστων).


ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ


Πρώτη φάση αποτοξίνωσης:

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια σκόνη υπεροξειδίου του μαγνησίου, η οποία χωρίς πόνο και συσπάσεις θα αδειάσει το έντερο από όλα τα βακτήρια και τις αποικίες των μυκήτων. Ενδεχομένως οι κενώσεις μας τις πρώτες ημέρες είναι πιο υδαρείς, οπότε ανάλογα με την περίπτωση μειώνουμε την ποσότητα της σκόνης καθημερινά, ή παίρνουμε ταυτόχρονα ψύλλιουμ. Φυσικά πίνουμε άφθονα νερά, ενώ το υπεροξείδιο το καταναλώνουμε με χυμό λεμονιού ή γκρέιπφρουτ για καλύτερα αποτελέσματα.


Παράλληλα ακολουθούμε μια ειδική δίαιτα με τρόφιμα που δεν ενισχύουν την αύξηση των μυκήτων. Γνωρίζουμε ότι τα παθογόνα τρέφονται από τη ζάχαρη και τα προϊόντα που προέρχονται από λευκά άλευρα (μπισκότα, ζυμαρικά, ρύζι) και προϊόντα ζύμωσης (ελιές, καφές μουστάρδα μαγιά). Αυτό το κάνουμε για 14 μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων αποφεύγουμε τις τροφές των παθογόνων, ενώ πίνουμε καθημερινά από ένα έως τρεις χυμούς λαχανικών (θα δοθούν ιδιαίτερες συνταγές κατά καιρούς), γεμίζοντας τον οργανισμό μας με αλκάλια. Με αυτόν τον τρόπο αποβάλλουμε τις τοξίνες, αποθηκεύουμε τα αλκάλια και ενδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας.


Εφόσον ο εντερικός φραγμός αποτρέπει τις ξένες ουσίες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως εάν γίνει διαπερατός, μεγάλα μόρια άπεπτης πρωτείνης διαφεύγουν στο αίμα κι αναγκάζουν το σώμα (που δεν έχει τι να τα κάνει γιατί δεν ανήκουν πουθενά) να επιτεθεί ανοσολογικά στους εισβολείς. Η παραβίαση του εντερικού φραγμού (που συμβαίνει μόνο στο διαρρέον έντερο) από τις τοξίνες των τροφίμων (πχ γλουτένη και χημικά) και των παθογόνων που ζουν μέσα μας προκαλεί ανοσολογική απόκριση που επηρεάζει το έντερο. Αιτία "ασθένειας", έλλειψης σθένους δηλαδή στο κύτταρο, με συνεπεια κακής διάθεσης και φυσικά χαμηλού μεταβολισμού και αυτοάνοσης συμπτωματολογίας.


Δεύτερη φάση:


Ο στόχος είναι να προστίθενται σιγά σιγά και σταδιακα ποσοτικά οι σύνθετοι υδατάνθρακες (δημητριακά, αρακάς, όσπρια, αναποφλοίωτο ρύζι κλπ) ώστε να πέπτονται σωστά. Καθώς οι σύνθετοι υδατάνθρακες έχουν πιο σύνθετη δομή, για τη διάλυση και επεξεργασία τους κατά την πέψη, το σώμα απαιτεί περισσότερο χρόνο. Αντίστοιχα καθυστερεί και η απορρόφηση την γλυκόζης στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα να τροφοδοτείται με ενέργεια σταδιακά, ομαλά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένα επιπλέον όφελος είναι ότι η αντίστοιχη ανταπόκριση της ινσουλίνης στο αίμα είναι σταδιακή και ομαλή αποφεύγοντας τις υπογλυκαιμίες!


Επιπλέον χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι ή εκχύλισμα γκρέιπφρουτ) που λειτουργούν σαν φυσικό αντιβιοτικό για να αποδεκατιστεί η όποια αποικία βακτηρίων έχει απομείνει από τον καθαρισμό (πολλάκις και με λήψη βιταμίνης C). Ταυτόχρονα λαμβάνουμε προβιοτικά (acidophilus, bifidus κτλ) ώστε να τραφούν τα «καλά μικρόβια», κι αντιοξειδωτικά (χυμός Νόνι), για να ενισχύσουμε την οξυγόνωση των κυττάρων μας.


Στα απλά tips να αναφερθεί ένα ποτήρι νερό με το που ανοίγουμε τα μάτια μας το πρωί μετά από τον ύπνο (και με άδειο στομάχι), και ει δυνατόν, η υγροποίηση των τροφών έως τις 12 το μεσημέρι, με την ταυτόχρονη απουσία τροφής, ει δυνατόν μετά τις 8 το βράδυ...Comments


bottom of page