top of page
Search

Άγχος - Ο σωστός και ο λάθος τρόπος αντιμετώπισής του

Το σώμα είναι σε θέση να εκκρίνει όλες τις ισχυρές βιοχημικές ουσίες αυτοθέλητα, με σκοπό πάντα να δώσει μια απόλυτα ισορροπημένη ικανότητα αντιμετώπισης κάθε μορφής απειλής, από όπου κι αν προέρχεται (συναίσθημα, σκέψη, εντύπωση ή τροφή). Δυστυχώς, ενώ την ίδια επίδραση έχουν και τα πανίσχυρα χημικά φάρμακα, ή οι «αντιτροφές» και οι εθιστικές ουσίες, δεν έχουν την ίδια ώρα και το ίδιο ισορροπημένο αποτέλεσμα, κυρίως γιατί δρουν εντελώς ανεξέλεγκτα και έτσι έχουν μεγάλο κόστος για την υγεία μας μακροπρόθεσμα

Ακόμα και οι απλές τονωτικές ή ερεθιστικές ουσίες τύπου: «καφές – αναψυκτικά, αλκοόλ και νικοτίνη», προκαλούν εκκρίσεις ορμονών, νευροδιαβιβαστών και άλλων βιοχημικών ουσιών που συνήθως εκκρίνονται φυσιολογικά από το σώμα σε κατάσταση άγχους. Αυτό που επιζητούν όταν γίνονται φυσιολογικά είναι να μας τονώνουν όταν είμαστε εξαντλημένοι, ή να μας ηρεμούν όταν είμαστε σε υπερδιέγερση. Αλλά το πρόβλημα με τις ερεθιστικές ουσίες είναι ότι τα «επιτυγχάνουν όλα αυτά», άσχετα εάν υπάρχει κάποιος λόγος, ή όχι. Μας διεγείρουν και μας τονώνουν υπερβολικά ακόμη κι αν δεν το χρειαζόμαστε και μας ηρεμούν ακόμα περισσότερο, ακόμη κι αν είμαστε ήρεμοι! Επηρεάζουν δηλαδή όλη τη βιοχημεία του οργανισμού και ειδικά το νευρο-ανοσο-ενδοκρινικό άξονα. Με λίγα λόγια; Μας προκαλούν βιοχημικό άγχος χωρίς κανένα λόγο και αιτία!


Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι όλα αυτά τα βιο-χημικά στρεσογόνα απογυμνώνουν και τον οργανισμό από πολλά ορθά μόρια και θρεπτικά συστατικά (κυρίως ψευδάργυρο και βιταμίνες της ομάδας Β) που χρησιμοποιούνται με τρόπο αναντικατάστατο από τον ίδιο για την επίτευξη της υγείας του. Το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη ικανότητα αντιμετώπισης των πραγματικών αγχογόνων παραγόντων που θα συναντήσουμε στη ζωή, αλλά κι η αυξανόμενη εξάρτηση από εξωγενείς ουσίες και χημικά δεκανίκια για να αισθανόμαστε καλύτερα.

Έτσι, σπάνια κάποιος σήμερα μπορεί να ξυπνήσει χωρίς να πιει έναν καφέ, και σπάνια μπορεί να συναντήσει μία γυναίκα χωρίς Ζάναξ στη τσάντα της! Έτσι και για τον ίδιο λόγο, σήμερα κάποιος δεν μπορεί να πάει στην τουαλέτα εάν δεν πιει καφέ κι αν δεν καπνίσει ένα τσιγάρο, και σπάνια θα ξεκουραστεί το βράδυ χωρίς ένα ποτήρι ουίσκυ, ή ένα υπναγωγικό, ή ακόμα και μια τηλεόραση ανοιχτή που θα παίζει μέσα στο υπνοδωμάτιο ακόμα και όταν αυτός ήδη θα κοιμάται!

Τρεις κυρίως είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται όλες αυτές οι ουσίες από τον άνθρωπο: η πρώτη περίπτωση είναι όταν πράγματι υπάρχει λόγος και αγχογόνοι παράγοντες στο προσκήνιο της ζωής του. Σε αυτήν την περίπτωση η χρήση τέτοιων ουσιών απλώς επαυξάνει τη δράση των φυσικών βιοχημικών ουσιών που εκκρίνονται έτσι κι αλλιώς από το σώμα του. Εδώ, ίσως και να υπάρχει μια μικρή κατά περίπτωση δικαιολογία για τη χρήση αυτών των ουσιών, παρόλο που το άτομο καταφεύγει πρόωρα σε αυτές και δεν περιμένει να δει εάν το ίδιο του το σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει την πίεση αποτελεσματικά και με φυσιολογικό τρόπο, μέσω των ενδορφινών του εγκεφάλου επί παραδείγματι… Και το να χαμηλώνεις το επίπεδο της αυτό-ίασής σου ενδεχομένως είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου, με οδυνηρά κι αναπόφευκτα στο μέλλον αποτελέσματα για την υγεία.

Η δεύτερη περίπτωση είναι όταν ο οργανισμός είναι τόσο εξαντλημένος από χρόνια τοξίνωση, οξείδωση, κι από διατροφικές ελλείψεις, που, ή το άτομο αισθάνεται συνεχή αδυναμία, ή βρίσκεται σε διαρκή υπερένταση χωρίς όμως να υπάρχουν οι αγχογόνοι παράγοντες ή ένας πραγματικός λόγος. Αυτό είναι το «τεχνητό άγχος» ή το «ψευδοάγχος» της χρόνιας διατροφικής εξάντλησης του οργανισμού. Το άτομο καταφεύγει στα τονωτικά για να μαστιγώσει τα επινεφρίδια, το νευροφυτικό και το ενδοκρινικό σύστημα, και για να παράγει τα βιοχημικά μόρια που θα το κάνει να αισθανθεί «καλά». Έτσι, όταν ένα άτομο είναι πεσμένο, θα χρησιμοποιήσει αναψυκτικά εμπορίου γεμάτα ζάχαρη, γλυκά και σοκολάτες, καφέ και τσιγάρο για να τονωθεί, και όταν είναι σε υπερδιέγερση, αλκοόλ και τσιγάρο για να ηρεμήσει. (Οι πιο επικίνδυνες ουσίες και οι πιο εθιστικές είναι η νικοτίνη και το αλκοόλ, γιατί πιάνουν κα τα δύο άκρα του φάσματος. Αν είσαι πεσμένος σε τονώνουν, κι αν είσαι σε υπερδιέγερση σε ηρεμούν).

Τέλος η τρίτη περίπτωση είναι η κοινωνική κατανάλωση αυτών των ουσιών, κυρίως από συνήθεια ή άγνοια των επιπτώσεων που έχουν, αλλά και επειδή ενώ το άτομο είναι καλά, θέλει να είναι… ακόμα καλύτερα! Έτσι δημιουργείται ένα συνεχόμενο βιοχημικό άγχος λόγω της κοινωνικοποίησης αυτών των επικίνδυνων ουσιών και της αλόγιστης χρήσης τους λόγω άγνοιας ή συνήθειας. Το αποτέλεσμα είναι η βαθμιαία εξάντληση του οργανισμού αλλά και η υποσίτισή του σε «ορθά μόρια».

Ο μόνος σωστός, ακίνδυνος και ευεργετικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους είναι η αλκαλοποίηση του οργανισμού, η αντιφλεγμονώδης διατροφή, η τροφοδοσία των κυττάρων «αληθινή τροφή», ούτως ώστε ένα υγιές γαστρεντερικό να παράξει τα βιοχημικά μόρια που απαιτούνται ανά περίπτωση για την επίτευξη της ισορροπίας του. Όλοι οι εξωγενείς παράγοντες, τα χημικά υποσχόμενα και οι ερεθιστικές ουσίες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ενεργειακοί και χαλαρωτικοί «απατεώνες» του χείριστου είδους. Υπόσχονται πολλά, δίνουν λίγα και με μεγάλο μακροχρόνιο τίμημα για την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας.

Τελειώνοντας, ας σκεφτούμε υπό το μέτρο της υποκειμενικής μας αντίληψης και το εξής: οι χλωροπλάστες είναι οργανίδια των φυτικών κυττάρων στα οποία γίνεται η φωτοσύνθεση, κατά την οποία απλά ανόργανα μόρια μετατρέπονται με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας σε οργανικά, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα οξυγόνο. Οι χλωροπλάστες περιέχουν ειδικά ένζυμα και άλλα μόρια όπως η χλωροφύλλη, που είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση. Και παρ’ ότι οι χλωροπλάστες βρίσκονται μόνο στα φωτοσυνθετικά κύτταρα, τα οργανικά μόρια και το οξυγόνο που παράγουν είναι απαραίτητα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και τη διατήρηση της ζωής όλων των οργανισμών του πλανήτη!


Είμαστε εν τέλει φως, και χρειαζόμαστε το φως για να ζήσουμε με αρμονία. Και μόνο.

Αγάπη, ακρεωφαγική διατροφή, φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, σωστή διαχείριση των σκέψεων και των συναισθημάτων, και μια δημιουργική αντλία εφάμιλλη των από ένστικτο προθέσεών της για υγεία και ομορφιά.


Μια καρδιά γεμάτη ατόφιο χρυσάφι…Ας την ακούσουμε προσεχτικά πώς χτυπάει. Γιατί όταν ένας νους αμφιβάλλει, τότε μόνο μια καρδιά μπορεί να κατανοεί και να γνωρίζει.

Comments


bottom of page