Γνωριμία με τον καρπό
Ο καρπός της άγριας ελιάς αποτελεί ένα από τα σπανιότερα και αρχαιότερα δώρα της φύσης, ένα έλαιο με πολύ υψηλό αριθμών φαινόλων και με μια ασυγκράτητα άγρια γεύση που θέλει το χρόνο της για να εξημερώσει την αντίληψη ενός έμπειρου γευσιγνώστη.
Με μια αυστηρά πικρή επίγευση, πλούσια ακόμα και μεθύστερα σε δυναμική, αναδίδει τα οφέλη του άμεσα σε κάθε οργανισμό. Μετά κι από έρευνες των τελευταίων ετών, το αγριέλαιο πλέον μπορεί να καταταχτεί σε περίοπτη θέση ανάμεσα στις υπερτροφές παγκοσμίως, Οι πολυφαινόλες ως γνωστόν είναι το απόλυτο αντί οξειδωτικό της φύσης, κάτι που αποτελεί άλλωστε και τη βάση για τον αναγνωρισμένο από την Ε.Ε. "Ισχυρισμό Υγείας" που το συνοδεύει. Κι όπως όλα τα αντιοξειδωτικά, πόσο μάλλον κι αυτό, προστατεύει πρωταρχικά από: υψηλή χοληστερίνη, καρδιακές παθήσεις, και καρκίνο.
Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο ελαιόλαδο προσφέρει μια εξαιρετική πηγή καλής χοληστερόλης (HDL), ενώ ταυτόχρονα
εμποδίζει την οξείδωση της κακής (LDL) που οδηγεί στις αθηρωματικές πλάκες, δηλαδή στα εμφράγματα και στα εγκεφαλικά. Τελευταίες μελέτες μάλιστα καταδεικνύουν και την αναμενόμενη συμβολή του Αγριελαίου στη θεραπεία και πρόληψη του Αλτσχάιμερ, αλλά και άλλων εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου που λαμβάνουν χώρα βαθμιαία με τη βαθμιαία φυσική γήρανση των κυττάρων.
Η καθημερινή πόση του Αγριελαίου επί μακρόν, τέλος, ωφελεί τα μέγιστα και το γαστρεντερικό σύστημα, μειώνοντας ταυτόχρονα
την παλινδρόμηση των τροφών, βελτιώνοντας παράλληλα την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, κι ενεργώντας εν τέλει ως συλλέκτης των ορθών μορίων της τροφής. Βελτιώνει την καθαρή αναπνοή καταπολεμώντας την δυσοσμία του στόματος, ενώ αποτελεί ένα πρώτης τάξεως λιπαντικό μέσο για τις αρθρώσεις, προστατεύοντας από αρθρίτιδες και δυσκαμψίες, κι ένα σούπερ διορθωτικό των οστών, χάρις στην ασβεστοποίηση που τους παρέχει με τη βελτίωση της απορρόφησης του ασβεστίου.
Αν συνυπολογίσει κανείς σε όλα αυτά την «παρουσία – σύμπραξη» δύο πραγματικών «μυστών» του ελαιόλαδου, του γνωστού
κι αγαπημένου μας πλέον κύριου Καρακικέ του Πηλίου, και του νέου μας φίλου και συνεργάτη κυρίου Μαθιόπουλου με την
Ολύμπια ποικιλία Ελιάς (που μνημονεύεται από την αρχαιότητα), τότε οι λέξεις περισσεύουν, καθότι τα έργα τους μιλούν από
μόνα τους.